معرفی وایت پیپر و راه های بررسی آن
وایت پیپر در زبان فارسی به معنای (اوراق سفید) میباشد، عملا به گزارشی مفصل و کامل از کارکرد یک پروژه و چالشی که رفع میکند اشاره دارد. استفاده از وایت پیپر به دنیای رمزارزها محدود نیست؛ منتها امروزه این اصطلاح در فضای بلاک چین و رمزارزها استفاده زیادی دارد و بارها دیده میشود. در این مقاله به اهمیت وایت پیپر در حیطه رمزارزها میپردازیم و شیوه های مناسب تحقیق آن را بررسی می کنیم.
وایت پیپر در حوزه رمزارزها
وایت پیپر در حوزه رمزارزها سندی (اغلب یک فایل PDF) است که توضیحی کامل از یک پروژه غیر متمرکز (رمزارز یا شبکه مبتنی بر بلاک چین) در آن عرضه شده است. در حقیقت وایت پیپر یک معرفی نامه از پروژه است که به خواننده توضیح میدهد یک پروژه قرار است چه مشکلی را حل کند. وایت پیپر در هر زمینه ای ممکن است وجود داشته باشد و محدود به دنیای رمزارزها نیست.
هنگامی که با یک رمزارز جدید روبه رو هستیم (مخصوصا چنانچه این پروژه در مرحله ارائه اولیه سکه یا همان ICO قرار داشته باشد)، نخستین گامی که برای تجزیه و تحلیل آن باید برداریم، بررسی وایت پیپر است.
مقصود از نگارش این سند در محیط رمزارزها، عرضه نقشه ای کامل و دقیق از آینده این ارزها و برنامه های آنهاست. توصیف جامعی از خود محصول و فناوری ای که پشت آن قرار دارد، جزئیاتی در خصوص توکن دیجیتال آن و اطلاعاتی درباره تیم توسعه دهنده و نقشه راه آنها برای این پروژه، مشکلی که این محصول قرار است آن را حل کند، از جمله موردهایی هستند که حتما باید در وایت پیپر به آنها اشاره شود.
گزارش شناسایی بیت کوین مشهور ترین وایت پیپری است که در دنیای رمزارزها وجود دارد. این وایت پیپر با عنوان «بیت کوین: یک سیستم پرداخت نقدی الکترونیک و همتابههمتا»، در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، خالق مجهول بیت کوین منتشر شده و تولد نخستین رمزارز غیرمتمرکز جهان را رقم زده است.
تحقیق وایت پیپر پروژهها (قبل از سرمایهگذاری روی آنها) به ۳ علت پر اهمیت است:
۱. این است که امکان آشنایی و درک پروژه را به شما میدهد.
۲. این است که با تحقیق و مطالعه روی وایت پیپر توانایی حل مشکلی را که این پروژه در صدد برطرف کردن آن است را کشف کنید و بازبینی کنید که آیا این پروژه قادر خواهد بود چنین مشکلی را برطرف کند یا خیر.
۳. با مطالعه وایت پیپر، توانایی سنجش اعتبار توکن پروژه در اختیار شما قرار میگیرد و شما قادر خواهید بود با آگاهی بیشتری در خصوص سرمایهگذاری یا سرمایهگذاری نکردن بر روی آن تصمیم بگیرید.
هرگز این نکته را فراموش نکنید که وایت پیپرها را تیم پروژه مینویسند و براین اساس تا موقعی که تحقیق و تحلیل دقیق اجرا نشود، به صورت مستقیم نمیتوان نکته منفی در یک وایت پیپر پیدا کرد. واضح است که تیم توسعه یک پروژه در گزارش های خود فقط از پروژه خود تعریف و تمجید میکنند، اما با تحقیق کامل میتوان نقاط ضعف و گفته نشده پروژه را پیدا کرد.
در ادامه به طور خلاصه شرح میدهیم که چگونه یک وایت پیپر را بررسی کنید. با کمک این سند به منظور تصمیم گیری در سرمایه گذاری در رمزارز یا ICO بعدی خود، به یک سلاح پرقدرت مهیا خواهید شد.
بخش های یک وایت پیپر را نام ببرید
یک وایت پیپر نمونه و جامع شامل بخش های زیر ست:
چکیده (Abstract)
در بخش چکیده، یک آگاهی مختصر منتها جامع از پروژه و بخش های پیشرو به شما عرضه خواهد شد. در حقیقت، وظیفه چکیده این است که شما را به مطالعه ادامه مطلب ترغیب کند و توجه شما را در خصوص جزئیات پروژه برانگیزد.
مقدمه (Introduction)
در بخش مقدمه اغلب مطالب پایه مثل چگونگی بلاک چین و رمزارزها و مزیت های آن ها گنجانده میشود و همچنین بازاری که این رمزارزها تصمیم ورود به آن را دارد نیز در همین بخش معرفی خواهد شد.
مشکل (Problem)
این بخش جزئیات بسیاری را در خصوص بازار مقصد و هدف پروژه در اختیار کاربران قرار میدهد و با دقت و توجه بسیاری مشکل های موجود در صنعت رمزارزها را تحقیق میکند. این مشکل ها میتوانند از نوع فنی و یا مربوط به نوع مدیریت کسب و کارها در این حیطه باشند. راه حل های کنونی هم که برای مقابله با این مشکل ها در نظر گرفته شدهاند در این بخش عنوان شده و تیم توسعه دهنده، علت های خود را برای کافی نبودن راه حل های موجود شرح میدهد
توضیح محصول (Description)
در این بخش میتوانید توضیح محصول معرفی شده را (از زبان توسعه دهنده یا توسعه دهندگان آن) بررسی کنید و دریابید که این پلتفرم، محصول یا سرویس دقیقاً چه عملکردی دارد و به چه شکا است، و چگونه خواهد توانست مشکلات عنوان شده را برطرف کند.
جزئیات فنی (Technical Details)
در این بخش از گزارش، شما جزئیات فنی مربوط به بلاک چین پروژه موردنظر را دریافت میکنید. مواردی از جمله توضیح جامع و فنی شیوه توسعه محصول، مشخصات فنی آن و شیوه توسعه و ارائه کوین یا توکن دیجیتال آن از جمله مواردی هستند که در این بخش از سند با آن ها مواجه خواهید شد.
توکن (Token)
این بخش به طور جامع به کوین یا توکن دیجیتال پروژه اختصاص دارد. با بررسی این بخش متوجه میشوید که این کوین یا توکن های دیجیتال جدید قرار است چه عملکردی داشته باشند، چه ساز و کاری برای ارائه آن ها در نظر گرفته شده است و وجود آن ها چه منفعتی را برای کاربران این پروژه و در اندازه بزرگ تر، جامعه رمزارزها به همراه خواهد داشت.
جزئیات مربوط به ارائه عمومی
چنانچه این وایت پیپر در راستای فروش یک توکن ویژه نوشته شده باشد، اطلاعات مربوط به عرضه عمومی آن نیز در آن گنجانده خواهد شد. نکاتی همچون زمان راه اندازی و ارائه بخش های متفاوت محصول، طرح های تشویقی، جزئیاتی در خصوص اشخاص واجد (و فاقد) شرایط برای سرمایه گذاری بر روی محصول، روش استفاده از سرمایه جذب شده و نقشه راه پروژه از جمله مواردی هستند که در این بخش به آن ها دسترسی خواهید داشت.
معرفی تیم توسعه دهنده
در بخش های انتهایی معمولاً اطلاعاتی در خصوص بنیان گذاران پروژه و توسعه دهندگان ارشد آن نیز وجود دارد. یک تیم پرقدرت و با تجربه، یکی از رکن های اصلی موفقیت در هر پروژه رمزارز است. به همین دلیل، وجود این بخش در وایت پیپر پر اهمیت است. (و توصیه میکنیم حتماً باید آن را بررسی کنید). در این بخش ها شما میتوانید سوابق تخصصی هر یک از اعضای پروژه را بیابید و با نقشی که در پروژه فعلی ایفا میکنند آشنا شوید.
جمعبندی (Conclusion)
یک وایت پیپر مناسب در آخر با یک نتیجه گیری به اتمام میرسد. در بخش نتیجه گیری، گزیده ای از نکات اصلی پروژه ذکر میشود و در حالی که ارائه عمومی توکن در شرف وقوع باشد، این مسئله در همین بخش یادآوری خواهد شد تا اشخاص علاقه مند، فرصت مشارکت را از دست ندهند.
به وایت پیپر متکی نباشید
با ینکه قبل از سرمایهگذاری در یک پروژه بررسی وایت پیپر نیاز است، نباید فقط به این سند متکی شود. به همان دلیل که بالاتر ذکر شد، یک وایت پیپر از طرف تیم توسعه دهنده انتشار داده میشود و به همین علت نمیتوان آگاهی کلی از مشکلات و بحران های احتمالی پروژه به دست آورد.
به جز وایت پیپر معیارهای خیلی بیشتری دیگری وجود دارد که نشان میدهند آینده یک پروژه تا چه اندازه مثبت است.
توجه: مطالب این نوشته جنبه آموزشی دارد و توصیه سرمایه گذاری نیست و به هیچ وجه نباید مبنای تصمیم گیری برای معاملات شما قرار گیرد و آکادمی روشنی هیچ مسولیتی در قبال استفاده نادرست از این مطالب ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید