۱۰ فاجعه درباره اسنپ و تپ سی که از آن ها بی خبرید!
با گسترش تکنولوژی، شرکت های تاکسی یاب به صورت آنلاین در جهان نیز توسعه پیدا کردند و با موفقیت های چشمگیری نیز رو به رو بوده اند که سرآمد آنها را می توان شرکت Uber نامید که گردش مالی بسیار بالایی از این کسب و کار نوپا برای خود فراهم کرده است.
چند سالی است که برخی شرکت های این چنینی نیز در ایران اقدام به راه اندازی سرویس تاکسی یاب آنلاین کرده اند؛ در ادامه این مقاله سعی کرده ایم جوانب دیگری از صنعت تاکسی های اینترنتی را بررسی نماییم.
۱- قیمت گذاری متغیر
مدل قیمت گذاری کرایه در تاکسی های اینترنتی متغیر است. در این مدل قیمت ها بر اساس دوره هایی که تقاضا بالاتر است، بیشتر می شود. عرضه و تقاضا برای رانندگان در زمان درخواست تاکسی منجر به قیمت متفاوت برای همان مسیر یکسان در زمان های مختلف می شود. وقتی در یک منطقه تقاضا بالا می رود در نتیجه راننده کافی در آن منطقه وجود ندارد، سرویس دهنده برای آنکه بتواند این وضعیت را مدیریت کند کرایه را افزایش می دهد تا رانندگان بیشتری آنجا حضور پیدا کنند و تقاضا نیز کمتر شود.
۲- افزایش تراکم ترافیک
در گزارش منتشر شده توسط Schaller Consulting در ژانویه ۲۰۱۸ نشان داده شده که بر خلاف ادعاهای شرکت های تاکسی اینترنتی (مانند اوبر) تراکم ترافیک افزایش یافته است.
۳- اعتراضات
اعتراض رانندگان دو تاکسی اینترنتی ایرانی اسنپ و تپ سی به درامد پایین و نداشتن بیمه
حمله به دفتر اسنپ در کرمان
تجمع اعتراضی رانندگان تاکسی به فعالیت تاکسی های اینترنتی مقابل مجلس
۴- حریم خصوصی کاربر
نگرانی ها در مورد سوء استفاده داخلی از اطلاعات، به ویژه توانایی کارمندان و مدیران تاکسی های اینترنتی برای ردیابی حرکات مشتریان خود مطرح است. متاسفانه اطلاعات دقیقی از این موضوع در دسترس نیست اما چنین دسترسی برای کارمندان اپ های تاکسی های اینترنتی برای ردیابی فعالیت های خبرنگاران، سیاستمداران و… فراهم است.
۵- نقض اطلاعات
بنا بر گفته مدیران تاکسی های اینترنتی ایرانی این سرویس ها بیش از ۲۰۰ هزار راننده دارند. این به این معنی است که اطلاعات شماره پلاک و نام و اطلاعات ۲۰۰ هزار راننده در این سرویس ها به صورت یکجا ثبت است و در صورت نشت آن، اطلاعات بیش از ۲۰۰ هزار راننده و میلیون ها مشتری به صورت غیر قانونی منتشر می شود! آیا تاکسی های اینترنتی نسبت به حفظ این اطلاعات حساس هستند؟
۶- مشکلات امنیتی
هنوز مشخص نیست تاکسی های اینترنتی امن تر هستند یا آژانس های تلفنی. چرا که اطلاعات دقیقی از تخلفات و پیگیری های پس از آن در دسترس نیست.
۷- اتهامات مربوط به بررسی سوء پیشینه رانندگان
نگرانی هایی در مورد بررسی های مربوط به بررسی سوء پیشینه رانندگان پس از سوء استفاده جنسی از مسافران توسط رانندگان این شرکت ها مطرح شده است.
۸- استفاده رانندگان از اپ هنگام رانندگی
وقتی مسافری درخواست سفر می کند، در اپلیکیشن راننده درخواست نمایش داده می شود که مکان مسافر و مقصد را به وی نمایش می دهد. راننده حدود ۱۵ ثانیه برای قبول درخواست فرصت دارد. رانندگان این سرویس ها گزارش داده اند در صورتی که این درخواست ها را رد کنند، معلق می شوند. در این حال رانندگان متعاقباً برای قبول درخواست ترغیب می شوند.
همچنین در حین رانندگی نیز در صورت درخواست های بیشتر مسافرین و یا مسیریابی (به دلیل آنکه بیشتر رانندگان این سرویس ها راننده حرفه ای نیستند و نیاز به استفاده از اپ های مسیریابی دارند) می بایست با موبایل کار کنند که این موضوع نیز بر خطر سفرهای این سرویس ها می افزاید.
۹- رفتار با رانندگان به عنوان پیمانکاران مستقل
در حالی که تاکسی های اینترنتی دارای رانندگان بسیاری هستند و این رانندگان مستقیما برای این شرکت ها کار می کنند اما با آن ها به عنوان پیمانکاران مستقل برخورد می شود. این رانندگان از مزایای قانون کار و بیمه و بازنشستگی برخوردار نیستند و شرکت ها نیز مسئولیتی در قبال آن ها قبول نمی کنند. در حالی که بهتر است برای دفاع از حقوق کارگران که از لحاظ اقتصادی وابسته به کارفرما هستند بهتر است مانند یک کارمند برخورد شود.
۱۰- فعالیت تحت عنوان شرکت های دانش بنیان برای معافیت یا کاهش مالیات
شرکت های تاکسی اینترنتی در ایران تحت عنوان شرکت های دانش بنیان فعالیت می کنند. این فعالیت به آن ها اجازه می دهد تا علیرغم گردش مالی و درآمد بالایی که دارند از پرداخت مالیات معاف باشند و یا به آن ها تخفیف های مالیاتی قابل توجهی تعلق بگیرد.
اینکه تاکسی های اینترنتی به لحاظ اجتماعی، اقتصادی، جامعه شناختی، سیاسی و فناوری برای مسافرین، رانندگان و دولت امتیازات مثبتی دارند اما دارای نقاط ضعفی نیز هستند که در این مقاله سعی کردیم به برخی از زوایای پنهان آن بپردازیم.
در نهایت تدوین قوانین و نظارت بر تاکسی های اینترنتی می تواند بدون اخلال در کار آن ها به شکل بهتری انجام پذیرد تا از زیان افراد در این موضوع پیشگیری شود.
درباره مصطفی روشنی
عاشق ارتباطات جدیدم و از اینکه شما هم داستانتونو با من به اشتراک بذارید خوشحال میشم.
نوشته های بیشتر از مصطفی روشنی
دیدگاهتان را بنویسید