۵ نکته در اخراج کارمندان نالایق و بی کفایت
یکی از استرس آورترین کارها برای یک مدیر اخراج کارمندان است. مدیری که شخص بی کفایتی را استخدام می کند خودش هم بی کفایت است و مدیری که کارمندان بی کفایت را حفظ می کند بی کفایت تر است! وقتی کارمند بی کفایتی را نگه می دارید دیگران انگیزه خود را از دست می دهند و در نظر سایر همکاران، روسا و زیردستان بی کفایت جلوه می کنید. افراد شخص بی کفایت را خیلی سریع تشخیص می دهند.
پس اخراج کارمندان نالایق یکی از مهم ترین کارهای یک مدیر نیز می باشد.
۱- ظالم نباشید
یکی از ظالمانه ترین کارها این است که وقتی فهمیدید شخصی به درد کارتان نمی خورد او را در جایگاهش نگه دارید. بهتر است شما این موضوع را با او در میان بگذارید و اجازه دهید به کاری که دوستش دارد بپردازد تا در آینده موقعیت و امکانات بهتری را به دست آورد.
اما چرا بیشتر مدیران افراد بی کفایت را در شغلشان نگه می دارند؟ بیشتر این مدیران فکر می کنند می توانند با این کار در حق فرد لطف کنند و یا بالاخره روزی او دگرگون خواهد شد و در کارش پیشرفت خواهد کرد. اما باید بدانید تمامی این موارد یک دلیل دارد: خود فریبی.
این مدیران نه تنها مهربان و با عطوفت نیستند بلکه ظالم و بی عاطفه هستند. در مصاحبه ای که با افراد حجم زیادی از کارمندان اخراج شده صورت گرفته ۷۰ درصد از آنها اذعان داشتند که پیش از اینها می دانستند این روز فرا می رسد و فقط نمی دانستند چرا مدیر اینقد دیر اقدام به انجام این کار کرده است. آن ها خودشان را از پیش اخراج کرده اند. پس چرا فردی که شغلش را دوست ندارد، در آن آینده ای نمی بیند و با دیگران کنار نمی آید را در شغلش نگه دارید؟ این موقعیت فقط مدیری شجاع را می طلبد تا این سختی را بپذیرد و کارمند بی کفایت را اخراج کند.
۲- حرفه ای اخراج کنید.
چطور فردی را اخراج کنید؟ این کار یک فرایند ساده دارد.
اول اینکه این کار را می بایست به صورت کاملا معین و دقیق با خودتان برنامه ریزی کنید. مثلا بگویید پنج شنبه ساعت ۱۰ صبح به آقای فلان تماس می گیرم و او را اخراج می کنم و از شنبه دیگر حقوقی برای او نمی پردازم.
دوم اینکه وقتی با او تماس گرفتید در را ببندید و بنشینید و یا به محل کار او رفته و این موضوع را صریحا به او بگویید و پس از آن آنجا را ترک کنید. سپس از کلماتی که با دقت انتخاب شده اند استفاده کنید: «من خیلی درباره این شرایط فکر کردم و به این نتیجه رسیدم که این شغل اصلا برای شما مناسب نیست و شما نیز فرد مناسبی برای این شغل نیستید. بنابراین فکر می کنم که با تغییر شغل خوشحال تر خواهید شد.»
وقتی فرایند اخراج را شروع کردید درباره عملکرد گذشته کارمند یا کارهایی که باید یا نباید در کارش انجام می داده، صحبت نکنید. دیگر خیلی دیر شده است. کار پایان یافته و او اخراج شده است.
۳- از روش نوار شکسته استفاده کنید.
در هنگام اخراج، کارمند معمولا با شما بحث می کند. اغلب متعجب، شوکه، ناراحت، گریان و عصبانی می شود. باید در نظر داشته باشید که این شرایطی استرس آور برای اوست.
اما هرچه که گفت شما سکوت کنید. مانند مجسمه! فقط سر تکان دهید و آرام بمانید تا هنگامی که سکوت کند. سپس جمله مرحله قبل را تکرار کنید: حقیقت این است که این شغل اصلا برای شما مناسب نیست و شما نیز فرد مناسبی برای این شغل نیستید. بنابراین فکر می کنم که با تغییر شغل خوشحال تر خواهید شد.
در کلاس های آموزش جسارت و جرات به این کار نوار شکسته می گویند. شما همان پیام را با لحنی آرام تر بارها و بارها تکرار می کنید تا سرانجام طرف مقابل تسلیم شود.
۴- برنامه داشته باشید.
حال باید شرایطی را که پیش می آید در نظر بگیرید. اگر اخراج آن شخص به شکل دعوا یا مشاجره پیش رفت می بایست فورا از وی بخواهید وسایلش را جمع کند و برود. در این هنگام می بایست از شخص دیگری بخواهید کنار او بنشیند تا به چیزی آسیب نرساند.
پرداخت جریمه اخراج را نیز در نظر بگیرید. کارمند پس از اخراج شدن نگران پرداخت اجاره خانه و خوراک و قسط هایش است.
آماده باشید تا جریمه اخراج را نیز بپردازید. جریمه را از قبل در نظر بگیرید و آن را آماده کنید.
۵- شاهد داشته باشید.
یکی دیگر از نکاتی که می توانید در نظر بگیرید این است که در جلسه اخراج اگر مرد هستید و زنی را اخراج می کنید از زن دیگری بخواهید تا در جلسه حضور داشته باشد. اگر زن هستید و مردی را اخراج می کنید از مرد دیگری بخواهید تا در جلسه حضور داشته باشد. از جنس مخالف به عنوان شاهد استفاده کنید تا اگر طرف مقابل خواست اتهامات دروغین به شما بزند بتوانید خود را از شکایت حفظ کنید.
نکات و تکنینک های بسیار زیادی در مدیریت سازمان و کارمندان و خصوصا اخراج آنها وجود دارد. من به عنوان مدیر در جایگاه های مختلف کار کرده ام و تجربه اخراج و استخدام زیادی دارم. شما نیز رفته رفته می بایست این تکنیک ها را با مطالعه به دست آورید و به آن ها مسلط شوید.
همیشه به یاد داشته باشید بهترین زمان برای اخراج فرد، نخستین باری است که این فکر به ذهنتان خطور می کند.
درباره مصطفی روشنی
عاشق ارتباطات جدیدم و از اینکه شما هم داستانتونو با من به اشتراک بذارید خوشحال میشم.
نوشته های بیشتر از مصطفی روشنی
دیدگاهتان را بنویسید