الگوی کنج (wedge) در تحلیل تکنیکال چیست؟ بررسی ۴ نوع الگوی کنج
در دنیای مدرن امروز، بازارهای مالی و سرمایهگذاری یکی از بخشهای مهم هستند که همواره معاملهگران را بهسوی خود جذب میکنند، اما موفقیت و بهدستآوردن سود در این بازارها، مستلزم شناخت و آگاهی از الگوهاست. الگوها ابزارهای مهمی در بازارهای مالی هستند و از اهمیت بالایی برخوردارند.
معاملهگران با شناخت این الگوها، میتوانند سود و ضرر را پیشبینی کنند و در تصمیمگیری دقیقتر عمل نمایند. یکی از کاربردیترین الگوها در بازارهای مالی، الگوی کنج است که در این مقاله به بررسی آن میپردازیم.
فهرست مطالب: الگوی کنج (wedge) در تحلیل تکنیکال چیست؟ بررسی ۴ نوع الگوی کنج
الگوی کنج (wedge) در تحلیل بازارهای تکنیکال
یکی از شناختهشدهترین و بهترین الگوهای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی که بسیار هم مورد توجه معاملهگران قرار دارد و بین تمام الگوهای بازار مالی تکرار،شانس و کاربرد بیشتری پیدا کرده، الگوی کنج است.
زمانی با این الگو مواجه میشویم که یک مکث یا توقف در نمودار نشان داده شود. بنابراین به این معناست که معاملهگر در حال تفکر و یا تصمیمگیری برای برداشتن گامهای بعدی است.
در این الگو یک منطق مهم برای تحلیلگر وجود دارد تا معامله خرید و فروش ارز را به تعویق بیاندازد.
شکل ظاهری الگوی کنج
الگوی کنج، الگوی قیمتی است که با خطوط روندۀ همگرا در نمودار قیمت مشخص میشود. دو خط همگرا در این الگو در امتداد هم قرار دارند و از دو خط نزولی همگرا یا دو خط صعودی همگرا ساخته میشود که شیب آنها در یک جهت است. اگر این خطوط را ادامه دهیم همدیگر را قطع میکنند و با هم یک کنج میسازند.
الگوی wedge، الگوی قیمتِ نزولی یا صعودی، خط مقاومت و خط حمایت، نقطه ورود و خروج را نشان میدهد. این دو خط روند کاهش و افزایش قیمت و نوسانات را نمایان میکنند. در این نمودار هر چه تعداد خطوط بیشتر باشد، الگوی کنج از اعتبار بیشتری برخوردار است. برای ترسیم الگوی کنج به ۴ نقطه و ۵ موج نیاز داریم.
آیا به دنبال شناخت بیشتر درباره بازارهای مالی و الگوهای آن هستید؟ همین حالا میتوانید با شرکت در دوره آموزش ویدیویی ارز دیجیتال آکادمی روشنی، اطلاعاتتان را در این زمینه از صفر به صد برسانید.
انواع الگوهای کنج
الگوهای کنج به انواع الگوی کنج صعودی ادامهدهنده، الگوی کنج نزولی ادامهدهنده، الگوی کنج صعودی بازگشتی و الگوی کنج نزولی بازگشتی تقسیم میشوند. در ادامه توضیحات هر یک را به صورت مفصل ارائه خواهیم داد.
الگوی کنج صعودی ادامه دهنده
این الگو در روند نزولی اتفاق میافتد، از دو خط روند صعودی همگرا تشکیل شده و ازاین جهت به آن الگوی ادامهدهنده گفته میشود که پس از تشکیل الگو و شکست خط حمایت، انتظار روند نزولی را داریم.
اگر شیب الگوی کنج مثبت باشد، قیمت کاهش مییابد و ادامه روند نزولی میگردد. هنگامی که این الگو ایجاد میشود در اصطلاح میگویند که الگو در فاز اصلاحی قرار گرفته است.
چگونگی استفاده از الگوهای کنج صعودی ادامه دهنده:
پس از شکست خط حمایت، زمانی که قیمت کاهش پیدا کرد و روند نزولی شد، این الگو موقعیت فروش را نشان میدهد. یعنی بعد از شکست خط روند و قبل از اینکه روند نزولی آغاز شود، معاملهگر از سهم خارج میشود. بهترین موقعیت برای خروج زمانی است که خط حمایت شکسته شده است. البته باید در نظر داشت که برای خروج از سهم حتما باید صبر کرد تا الگو به طور کامل تشکیل شود و از شکست خط حمایت مطمئن شوید.
حد سود و حد ضرر در الگوهای کنج صعودی ادامهدهنده:
برای تعیین سود در الگوی کنج صعودی ادامهدهنده، باید ارتفاع الگو را اندازه بگیریم و از نقطه شکست خط حمایت، به همان اندازه به سمت پایین حرکت کنیم. اندازۀ الگو معادل فاصلۀ اولین نقطۀ برخورد با خط حمایت تا خط مقاومت است.
برای تعیین حد ضرر باید مقداری بالاتر از آخرین موج صعودی در الگو را در نظر بگیریم و حد ضرر را در تعیین کنیم.
الگوی کنج نزولی ادامه دهنده
یکی دیگر از انواع الگوها در تحلیل تکنیکال، الگوی کنج نزولی ادامهدهنده است که در روندهای صعودی رخ میدهد. پس از شکست خط مقاومت، ادامه روند صعودی یا افزایش قیمت را خواهیم دید. در این زمان دو خط روند نزولی همگرا دارد.
چگونگی استفاده از الگوی کنج نزولی ادامهدهنده:
پس از شکست خط مقاومت، ادامه روند، صعودی و با افزایش قیمت همراه است. در این زمان موقعیت برای خرید مناسب است که پس از شکست خط مقاومت و قبل از شروع روند صعودی معاملهگر باید اقدام به خرید کند.
حد سود و حد ضرر در الگوی نزولی ادامهدهنده:
برای تعیین حد سود در الگوی نزولی ادامهدهنده، باید به اندازۀ ارتفاع الگو، درست از نقطه شکست خط مقاومت به سمت بالا حرکت کنید. ارتفاع الگو معادل فاصلۀ اولین نقطه برخورد با خط مقاومت تا خط حمایت است.
برای تعیین حد ضرر کمی پایینتر از آخرین کف ایجاد شده در الگو را در نظر بگیرید.
الگوی کنج صعودی بازگشتی
این الگو در روندهای صعودی اتفاق میافتد و چون در گروه الگویهای بازگشتی قرار دارد، پس از کامل شدن الگو، باید در انتظار تغییر روند صعودی بهسوی روند نزولی باشیم. یعنی در روندهای صعودی، پس از تشکیل الگوی کنج صعودی، کاهش قیمت داریم و شروع روند نزولی است.
چگونگی تحلیل و استفاده از الگوی کنج صعودی بازگشتی:
زمانی که روندهای صعودی اتفاق میافتد و بعد از اینکه الگو تشکیل شد، پیشبینی روند نزولی و کاهش قیمت داریم. در این زمان تحلیلگران موقعیت فروش را مناسب میدانند که بعد از شکست خط حمایت و قبل از شروع روند نزولی، باید از سهم خارج شوند.
حد سود و حد ضرر در الگوی کنج صعودی بازگشتی:
برای تعیین حد سود، اندازه ارتفاع الگو را محاسبه کرده و از نقطه شکست خط حمایت به همان اندازه به سمت پایین حرکت کنید.
همچنین برای تعیین حد ضرر کمی بالاتر از آخرین سقف و نقطه تشکیل شده در الگو را در نظر میگیرند.
الگوی کنج نزولی بازگشتی
این الگو در روندهای نزولی تشکیل میشود و چون در گروه الگوهای بازگشتی قرار دارد، بعد از این که الگو کامل شد پیشبینی میشود که روند نزولی به روند صعودی پیش برود. اگر در روندهای نزولی، الگوی کنج نزولی مشاهده شود باید در انتظار شروع یک روند صعودی به افزایش قیمت باشیم.
چگونگی تحلیل و استفاده از الگوی کنج نزولی بازگشتی:
این الگو در روند نزولی ایجاد میشود. بعد از شکست خط مقاومت و تشکیل الگو، تغییر روند نزولی به روند صعودی دیده میگردد. هنگامی که معاملهگر با چنین الگویی روبهرو شود، موقعیت خرید مناسب است و بعد از شکست خط مقاومت و قبل از شروع روند صعودی باید خرید را آغاز کند.
تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی کنج نزولی بازگشتی:
برای تعیین سود در این الگو، باید ارتفاع الگو را اندازهگیری کنید و از نقطهای که خط مقاومت شکسته شد، به همان اندازه به سمت بالا حرکت کنید.
حد ضرر در این الگو، کمی پایینتر از آخرین نقطۀ کف در الگو محاسبه میشود.
همین حالا برای آموزش ترید در دوره آموزش ارز دیجیتال مشهد، عجله کنید! آکادمی روشنی برای علاقمندان به این حوزه، از دورههای جدیدی رونمایی کرده است. اگر درباره ترید و ارز دیجیتال کنجکاو هستید، به ما بپیوندید.
زمان ایجاد الگوی کنج
الگوهای کنج در دستهی الگوهای میانه مدت قرار دارند و تقریبا در دورهی زمانی یک تا سه ماه تشکیل میشوند.
زمان شکست در الگوی کنج
شکست در الگوی کنج، در دو سوم پایانی الگو رخ میدهد. برای اطمینان از شکست در این الگو باید از ۲ الی ۳ کندل پایینتر از خط حمایت و یا بالاتر از خط مقاومت نقطۀ شکست ایجاد شود.
تفاوت الگوی کنج و الگوی مثلث
این دو الگو اگرچه در ظاهر شکلی شبیه هم دارند، اما تفاوتهایی دارند که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد:
شیب ضلعهای الگوی مثلثی تندتر و بیشتر از الگوی کنج است. الگوی مثلث زمانی ایجاد میشود که نوسانات قیمت در بازار شدید شده اسست. اما در الگوی کنج نوسانات قیمت کمتر بوده و در مدت زمان بیشتری تشکیل شده است.
در الگوی کنج، داشتن حداقل دونقطه برای سقف و داشتن دونقطه برای کف برای رسم الگوی کنج لازم است، درحالی که در الگوی مثلث به سقف و کف واضحی نیاز نداریم.
در الگوی مثلث جهت شیب ضلعها با هم یکی نیستند، اما در الگوی کنج شیب آنها در یک جهت است و همگرا هستند.
تعیین حد ضرر در الگوی کنج
بعد از تعیین نقطۀ ورود، باید حد ضرر را مشخص کنیم. این کار را با دو روش میتوان اندازه گرفت، اول قراردادن حد ضرر زیر آخرین کف یا بالای اولین سقف.
دوم با قراردادن حد ضرر زیر یا بالای سیگنال بار و کیبار.
تعیین حد سود در الگوی کنج
بعد از شکست الگو و واردشدن به معامله، حد سود را میتوان تعیین کرد. برای تعیین کردن حد سود در این الگو، باید اندازۀ ارتفاع الگو را محاسبه کنیم و از نقطه شکست خط حمایت، به اندازه همان ارتفاع به سمت پایین حرکت کنیم.
در واقع ارتفاع الگو معادل فاصله اولین نقطه تقاطع با خط حمایت تا خط مقاومت است.
رسم الگوهای کنج
برای رسم الگوهای کنج، نیاز به پنج موج و چهار نقطه داریم. همچنین برای رسم ضلعها در این الگو باید حداقل دونقطه داشته باشیم.
نشانهای که هر یک از الگوهای کنج به معاملهگر میدهد:
- الگوی کنج صعودی ادامهدهنده: موقعیت برای فروش مناسب است
- الگوی کنج نزولی ادامهدهنده: موقعیت برای خرید مناسب است
- الگوی کنج صعودی بازگشتی: موقعیت فروش مناسب است
- الگوی کنج نزولی بازگشتی: موقعیت خرید مناسب است
سخن پایانی
باید در نظر داشت که هیچ معامله و استراتژی بهطور کامل سودآور نیست. در استفاده و تحلیل از هر الگویی باید کاملا با آن آشنایی داشت، نقاط ورود، خروج، مقاومت و حمایت را بررسی کرد و حد ضرر را در نظر گرفت. به همین خاطر در این مقاله به موضوع الگوی کنج در تحلیل تکنیکال پرداختیم.
دیدگاهتان را بنویسید