ترس از دست دادن موقعیت های خوب (FOMO) چیست و چطور گرفتار نشویم؟
همه ی ما در زندگی به خاطر ترس از دست دادن و عقب ماندن از دیگران ضرر و خسارت های بزرگی را تحمل کردیم، به طور مثال چیزی خریده ایم و ضرر کرده ایم، و معمولا هم ضرر خود را بخاطر حرف های دیگران بیشتر میکنیم و در زمان نامناسب آن را میفروشیم. اگر حس مکنید شما هم این ویژگی را دارید، درگیر ترس از دست دادن یا فومو (FOMO) هستید.
متاسفانه علت بروز واکنش های احساسی در افراد که باعث میشود به سمت سرمایه گذاری هایی با سود کمتر و ضرر بیشتر بروند فومو است. گاهی اوقات ضرر به وجود آمده از سرمایه گذاری هایی که به خاطر ترس از دست دادن یا فومو انجام شده اینقدر زیاد است که فرد را مجبور به واکنش برای جبران میکند، اما هیچکدام از این واکنش ها هم آنطور که باید جواب نمیدهند و باعث آغاز یک دور باطل از سرمایه گذاری اشتباه میشود. به همین منظور، برای انجام سرمایه گذاری های درست و درک مناسب از فومو این مقاله را تا آخر مطالعه کنید و با این سندروم و نشانه های آن بیشتر آشنا شوید.
فومو (FOMO)
فومو (FOMO) که به معنای ترس از دست دادن است مخفف عبارت Fear of Missing Out است. نکته جالب اینجاست که فومو فقط برای سرمایه گذاران تازه کار نیست حتی میتواند سرمایه گذاران باتجربه و خبره را هم تحت تأثیر قرار بدهد. وقتی دچار این حس میشویم، تمرکزی که برای انجام کار درست نیاز داریم را از دست میدهیم همین موضوع باعث میشود که فقط با این جمله که « نکند دیگری بیشتر از من سود کند» یا «نکند اندازه دیگری سود نکنم» یک دارایی را خرید و فروش کنیم. مثلا اگر در شبکه های اجتماعی موجی راه بیفتد که سهامی را خرید و فروش کنید وگرنه پشیمان میشوید، احتمال بروز این حس بیشتر میشود.
علت دچار شدن به فومو:
زمانی که ما خود را ب معامله گرا ن و سرمایه گذاران دیگری مقایسه میکنیم و آنها را بهتر و موفق تر از خود می بینیم باعث میشود حس فومو به سراغ ما بیایید، یا به عبارت دیگر توقعات و طمعی که ما برای کسب سود داریم خیلی بالا میرود و تحمل صبر کردن و محاسبه میزان ریسک معامله را نداریم.
به طور مثال، تصورکنید نرخ یک ارز یا سهام بدون دلیل یا با یک دلیل یهویی به طرز عجیبی بالا میرود. در این موقعیت، با اینکه عقل و منطق حکم میکند که سرمایه گذاری در این دارایی کار عاقلانه و منطقی نیست؛ اما باز هم وسوسه کسب سود بسیار زیاد و عقب ماندن از دیگران ما را به سمت سرمایه گذاری هُل میدهد. حتی با وجود اینکه میدانیم نرخ فعلی این سرمایه یا دارایی میتواند اوج قیمتی آن باشد امکان دارد مجبور به خرید در اوج و فروش در کف شویم، با امید افزایش نرخ و هم جهت شدن با دیگران، در این سرمایه گذاری وارد میشویم و ضرر بزرگی را تحمل میکنیم.
عامل هایی که میتواند به فومو شدت دهند معمولا احساساتی مانند: ترس، طمع، هیجان، حسادت، بی تابی و اضطراب هستند. این احساسات اگر کنترل نشوند میتواند باعث میشود برنامه های تجاری ندیده گرفته شوند و ضررهای بزرگی ایجاد شود.
بسیاری از اوقات از استراتژی فومو در تبلیغات هم استفاده میکنند و ما را متقاعد به خرید میکنند زیرا فومو تنها برای بازار های مالی نیست. به طور مثال در یک آنلاین شاپ زیر یک محصول نوشته فقط که عدد موجود است همین یک جمله باعث میشود شما متقاعد بشوید آن محصول را بخرید چون نمیخواهید کسی زودتر از شما آن را بخرد.
نتایج وجود فومو
تحقیقات نشان داده پیامدهای منفی بسیاری دارد هرچه بیشتر به این احساس درگیر شوید پیامدهای منفی آن شدت گرفته و روی کل زندگی شما تأثیر گذار است. زمانی که فومو تشدید میشود حس رضایت به زندگی خود ندارید و به مشکلاتی مانند: اختلال در خواب دچار میشوید.
تصور کنید بسیاری معامله گر و تحلیلگر بازار شما را ترغیب کرده اند که مقدار قابل توجهی بیت کوین بخرید، همچنین، دائم این ترس و اضطراب را در دل شما می اندازند، که اگر همین حالا سرمایه گذاری نکنید پشیمون میشوید.
به دلیل احساس ترس از دست دادن یا فومو، بدون مدیریت ریسک اراده میکنید مقدار زیادی از سرمایه تان رو بیت کوین بخرید اما شخص مهمی سخنرانی انجام میدهد یا اتفاقی می افتد که باعث ریزش چند درصدی قیمت بیت کوین میشود. بر این اساس شما بسیاری از سرمایه خود را از دست میدهید و دائم خود را مود سرزنش قرار میدهید که بدون فکر و منطق تصمیم گرفتید سرمایه گذاری کنید.
بیشتر بخوانید: ۴ استراتژی معامله در بازار رنج
وقتی این موضوع بارها اتفاق بیوفتد احساس پشیمونی و سرزنش در شما خیلی بیشتر میشود و باعث ایجاد حس فومو میشود. در این حال باعث میشود توانید روی مسائل مهم تمرکز کنید و مدام به اشتبهات خود فکر میکنید. حتی ممکن است فکر کنید خیلی آدم بدشانسی هستید که همیشه ضرر میکنید، در حقیقت شما بدشانس نیستید شما فقط به حرف دیگران گوش میکنید و فکر میکنید دیگران درست میگویند و تحت تأثیر حرف آنها هیجانی عمل میکنید.
این مضوع درمورد رمزارزها یا ارزهای دیجیتالی بیشتر صدق میکند، چون طبیعتا نوسان قیمتی بیشتری نسبت به سایر دارایی ها داراند و قیمت آنها متغییر است و مکن است در چند دقیقه تغییرات زیادی را تجربه کند. براین اساس، با یک تصمیم اشتباه و بدون فکر وارد یک سرمایه گذاری پر ریسک نشوید زیرا ممکن است در عرض چند ساعت ارزش دارایی شما نصف یا نابود شود و دیگر فرصت جبران نداشته باشید. شاید براساس گفته دیگران روی ارزهای گوناگون سرمایه گذاری کنید و احتملا هم سود کنید. ولی هیچ تحقیق و اطلاعاتی پشتش نبوده و کاملا شانسی بوده. پس قبل از ورود به هر معامله ای اولین قدم تحقیق کنید.
علائم فومو
در این قسمت مقاله تصمیم داریم شمارا با علائم و نشانه های فومو آشنا کنیم زیرا ممکن است متوجه نشوید که به فومو مبتلا شده اید و تصمیمات اشتباه بگیرید. ممکن است با خواندن این قسمت مقاله برخی از علائم و نشانه ها را در خود احساس کنید پس احتمالا درگیر فومو شده اید و باید فکر اساسی برای این موضوع بکنید.
مدام بله گفتن
بله گفتن همیشه خوب نیست و گاهی اوقات میتونه به دلیل ترس از دست دادن باشد. پس اگر بتوانید وضعیت بازار را بسنجید و با شناخت از اوضاع بازار معامله ای را قول نکنید و نه بگویید یعنی توانستید به این ترس غلبه کنید.
ترس از دست دادن
حس طرد شدن یا از دست دادن باعث نا امیدی میشود. به طور مثالی اگر پستی در اینستاگرام ببینیدکه نشان از تغییر زندگی دیگران باشد دچار احساس ترس از دست دادن یا فومو میشوید و فکر میکنید همه چیزتان را از دست داده اید. همین احساسات نشأت گزفته از فومو حتی در معامله هم روی شما موثر است. حتی در معامله ها هم نمی خواهید از دیگران عقب بمانید و ترس از دست دادن سرمایه را دارید. این شرایط باعث بروز مشکلات جسمی و روحی میشود و زندگی را برایتان سخت میکند.
عدم رضایت کافی از زندگی
این احساس از استفاده بیش از حد از شبکه های مجازی است باعث میشود با نگاه کردن به زندگی دیگران و حتی افراد موقق خودتان و زنگیتان را مقایسه کنید و این احساس ارتباط مستقیمی با ترس از دست دادن دارد و این مقایسه ها به جای انگیزه برای پیش بردن با اضطراب عقب ماندنی که در شما جا میگذارد حس رضایت زندگی را کم میکند.
فعالیت بیش از حد در شبکه های مجازی
قطعا بری شما هم اتفاق افتاده زمانی که در شبکه های مجازی یا اجتماعی در حال گشتن هستید متوجه میشوید که زمان زیادی گذشته است و شما سرگرم بوده اید و تا پایان روز هیچ کار مفیدی نکرده اید و حس بدی نسبت به خودتان پیدا میکنید. و مصرف زیاد از شبکه های مجازی و اجتماعی به طور ناخودآگاه باعث بروز مقایسه زندگی خود با دیگران میشود و احساس شکست و ناکفی بودن به ما دست میدهد. برای جلوگیری از این حس ها و اضظراب زمان استفاده از شبکه های مجازی و اجتماعی را محدود کنید.
سبک زندگی سریع
در این سبک زندگی که یکی از نشانه های احتمالی این سندروم است شما تمایل دارید مدام از یک مهارت به مهارت دیگر بروید و بعد از مدت طولانی متوجه میشوید هیچ مهارت خاصی ندارید فقط برای انجام کارهای بعدی عجله دارید. این مشکل میتواند در انجام معامله های ارزی هم خود نمایی کند. اگر واقعا مایل هستید به یک سرمایه گذار بسیار موفق تبدیل شوید باید هنر صبر کردن را بیاموزید که نه با موفقیت های کوچک وسوسه و نه با کشکست های کوچک نا امید شوید. سرمایه گذارانی موفق هستند که توانایی معامله درست را دارند که بازار را با منطق خود تجزیه و تحلیل کنند و با توانایی صبر کردن به تحلیلی که کردند پایبند می مانند.
ترند های روز
اینکه همیشه طبق ترند های روز پیش بروید از نشانه های فومو است. و باعث میشود تمرکز مناسبی روی کارهایتان نداشته باشید و دلیل اصلی تصمیم گیری هایتان به جای عقل و منطق نظر جامعه باشد. از نشانه های قطعی این ترند این است که به حرف و نظر دیگران اهمیت زیادی میدهند و نگران هستند در دید و نظر بقیه چطور هستند. این ترند شدن درمورد ارزها هم صدق میکند زمانی که یک ارز ترند شود برای خرید آن اقدام میکنید و در غیر این صورت احساس عقب ماندگی خواهید داشت تا زمانی که نتوانید مانع این حس شوید و آن را با یک دانش مناسب جایگزین کنید نمیتوانید به یک سرمایه گذار موفق تبدیل شوید.
میل به روابط اجتماعی زیاد
تمایل به داشتن دوستان زیاد و روابط اجتماعی زیاد از علائم ترس از دست دادن است. اگر شما هم همیشه تمایل دارید مدام با کسی همراه باشید یا تلفنی صحبت کنید احتملا ترس از تنهایی و طرد شدن دارید و به فومو مبتلا هستید. میل به داشتن دوستان زیاد از شخصیت وابسته می باشد. شخصیت های وابسته به نظرات دیگران بیش از حد نیاز دارند و تنهایی قدرت تصمیم گیری ندارند و برای معامله و سرمایه گذاری هم طبق نظرات بقیه پیش میروند.
زندگی ناسالم
همه ما در زندگی ممکن است به فومو دچار شویم و تعدادی از نشانه های آن را داشته باشیم. هر رفتار و عادت اشتباهی که باعث شود ما را از زندگی سالم دور کند میتواند باعث اضطراب و عدم قدرت تحلیل و تصمیم گیری مناسب شود، و به پیروی از ترند های روز منجر شود.
خستگی، استرس، بی احتیاطی و کمبود خواب و همه ی ناراحتی های این مدلی احتمالا از علائم فومو است. که به جز معاملات و سرمایه گذاری ها میتوانند مام زندگی ما را تحت تأثیر قرار دهند.
کنترل فومو
درک ارزش نظم و مدیریت ریسک زمانی آغاز میشود که به این احساس با خود آگاهی بیشتر غلبه کنید. ولی صولا ترس و استرس در سرمایه گذاری و معامله طبیعی است و نمیتوان این موضوع را کامل حذف کرد. زیرا مردم با پولی که برای آن تلاش و زحمت زیادی کشیده اند سرمایه گذاری و معامله های خودر انجام میدهند امری طبیعی است که نگران از دست رفتن آن باشند. اما نکته این جاست که این ترس و هیجان با فومو متفاوت است.
همیشه فرصت دیگری وجود دارد
فرصت های خوب همیشه پیش می آیند. به این منظور اگر در شرایطی بودید که بخاطر حرف های دیگران یا جو موجود، حس کردید بهترین موقعیت برای سرمایه گذاری است و بهتر از این نمیشود، کمی صبور باشید. هیچوقت بخاطر حس فومو یا ب این دیدگاه که دیگر فرصتی پیش نمی آید معامله نکنید.
شرایط یکسان
در بازارهای مالی همه در شرایط یکسانی قرار دارند. اگر بازار صعودی و نزولی است یا اگر روند خاصی در جریان نیست یا اگر ارزها در ضرر هستند یا ترس و بلاتکلیفی در بازار وجود دارد یا هر احتمال دیگری یرای همه وجود دارد نه فقط شخص شما، درک و فهم این موضوع اهمیت زیادی دارد و باعث آرامش شما میشود.
دنبال کردن یک برنامه معاملاتی
هر شخص باید استراتژی خود را قبل از هر گونه معامله و سرمایه گذاری بداند. برای یک معامله و سرمایه گذاری دقیق و موفق باید یک برنامه معاملاتی دقیق و حساب شده داشته باشید و تا زمانی که امکان دارد به آن پایبد بمانید. مگر به دلایل منطقی برنامه شما ایراداتی داشته باشد.
حذف احساسات در معاملات
نباید احساسات را در معاملات خود دخلت دهید. اگر میخواهید اعتماد بیشتری به معامله خود داشته باشید میتوانید از یک معاملاتی مدون استفاده کنید که در این مورد بسیار مفید است.
از سرمایهای استفاده کنید که توانایی ازدستدادن آن را داشته باشید
در مورد یک معامله هر چقدر هم تحقیق کرده باشید، باز هم یه مقدار ریک در آن وجود دارد. بازارهای مالی غیر قبل پیش بینی هستند و نوسان ها از خصوصیت های ذاتی آنهاست. هیچوقت در یک معامله از تمام سرمایه و دارایی خود استفاده نکنید که اگر ضرر کردید، بتوانید جبران کنید.
عبرت از تجربیات شخصی
همانطور که گفتیم موفق ترین معامله گران و سرمایه گذارن هم ممکن است علائم فومو را داشته باشن؛ اما آنها با استفده از تجربیات شخصی که از معاملات قبلی بدست اوردند سعی میکنند مشکل را حل کنند و شرایط را تحلیل کنند. تجربیات شخصی منبع با ارزشی است، و بهای زمان و سرمایه ای که گذاشتید و به دست آورده اید است. پس ساده از کنار این منبع با ارزش عبور نکنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم در مورد یکی از رایج ترین حس ها در دنیای معاملات ارزهای دیجیتال بررسی کنیم. ما متوجه شدیم فومو به معنای ترس از دست دادن چیزی پر اهمیت و عقب ماندن از دیگران است.فومو یک احساس رایج است و به جز بازارهای مالی در زندگی هم به او دچار میشویم و تنش ایجاد میکند. در زندگی های امروزی به خاطر وجود شبکه های مجازی و اجتماعی بیشتر از هر زمان دیگری این احساس شدید تر شده است.
ما در این مقاله با برخی از راه های کنترل فومو آشنا شدیم که با بکارگیری آنها میتوانید تا حد زیاد از این احساس نجات پیدا کنید. خلاصه این راهکارها این است که فعالیت خود را در شبکه های مجازی و اجتماعی محدود کنید، به خودتان متکی باشید و تصمیم های خود را براساس ترندهای روز نگیرید، خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و فکر نکنید فرصت های خوب هیچوقت تکرار نمیشوند. پس اگر میخواهید ضررهای غیر قابل جبران و سنگین تجربه نکنید و خاطره و تجربه تلخ و بدی از بازارهای مالی در ذهنتان نباشد ترندهای چند روزه و هیجانات را مبنای تصمیم گیری قرار ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید