سئو چیست؟ تازه کارها حتما بخوانند.
اگر حتی بهترین و باکیفیت ترین مطالب جهان را هم داشته باشید ولی کسی صدای شما را نشنود هیچ فایده ای ندارد! تنها راه نجات وبسایت شما SEO یا همان بهینه سازی برای موتورهای جستجو است. تکنیک های سئو باعث می شود سایت شما در نتایج گوگل بالاتر از وبسایت های دیگر نمایش داده شود.
فرض کنید در ته چاه عمیقی گیر افتادهاید و هر چه فریاد میزنید هیچکس صدای شما را نمیشنود. این دقیقاً تعریف سایت بدون سئو میباشد. با رعایت کردن نکات و ملزومات سئو، میتواند سایت خود را از ته این چاه بیرون بکشید و به کاربرانی که به دنبال مطالب شما هستند نمایش دهید.
در مقاله امروز از تعریف و اهمیت سئو شروع میکنیم و سپس به سئو کلاهسفید، سیاه و خاکستری میرسیم. در ادامه نیز با سئو داخلی و خارجی و برخی نکات مهم دیگر آشنا میشویم. در پایان نیز برخی از مهمترین الگوریتمهای گوگل را بررسی میکنیم.
سئو چیست؟
کلمه سئو (SEO) در واقع از مخفف عبارت Search Engine Optimization تشکیل شده است. این عبارت به معنی “بهینهسازی برای موتورهای جستجو” میباشد. سئو یا بهینهسازی برای موتورهای جستجو مجموعهای از تکنیکها است که بهکارگیری آنها منجر به بهبود رتبه و جایگاه سایت در نتایج جستجوی موتورهای جستوجوگر مانند گوگل میشود. با بهبود جایگاه، بازدید و ترافیک سایت افزایش مییابد. تکنیکهای مختلفی برای سئو میباشد، اما همگی دارای یک هدف هستند؛ هدف اصلی ما کسب بهترین جایگاه در گوگل است.
اهمیت سئو
شاید بارها جمله معروف بیل گیتس که میگوید ” اگر کسبوکار شما در اینترنت حضور ندارد، بهزودی از صحنه روزگار محو خواهید شد” را بارها شنیده و دیده باشید. اما آیا، به دلیل گفتن این جمله نیز فکر کردهاید؟ طبق آماری که گوگل منتشر کرده است. روزانه حدود ۳.۵ میلیارد جستجو در این موتور انجام میشود. این یعنی کاربران و یا همان مشتریان شما به گوگل اعتماد کامل دارند. حالا خیلی راحت میتواند معنی جمله بیل گیتس را درک کنید.
یک مثال کاربردی سئو
بهعنوان مثال فرض کنید شما صاحب یک فروشگاه بوتیک لباس هستید و برای فروشگاه خود یک وبسایت طراحی کردهاید. بر اساس آمار، عبارت خرید لباس یا دیگر عبارتهای مشابه حدود ۸۰۰۰ جستجو در ماه را دارد (این آمار فرضی است). این، یعنی ماهیانه ۸۰۰۰ نفر قصد خرید اینترنتی لباسدارند. برای خودِ شما نیز بارها شده، که این کلمه یا دیگر کلمات کلیدی مدنظر خود را جستجو کنید. بیش از ۸۰% کاربران پاسخ خود را در همان صفحه اول نتایج و در همان گزینههای ابتدایی، پیدا میکنند. خیلی کم اتفاق میافتد که کسی در دیگر صفحات یعنی صفحه دوم و سوم و بالاتر دنبال جواب باشد.
با این نتیجه اگر سایت شما در صفحات دوم، سوم و بالاتر باشد، شما ۸۰۰۰ مشتری و کاربر که به دنبال محصول شما بودهاند را از دستدادهاید. اینجاست که سئو اهمیت پیدا میکند.
دوستی سئو و گوگل
در واقع با کمک سئو، باعث می شوید سایت شما توسط گوگل شناسایی گردد، زمینه فعالیت شما مشخص شود و بر اساس کلمه کلیدی مرتبط با فعالیت شما (در مثال خرید لباس) سایتتان را در صدر نتایج جستجو نشان دهد. این یعنی سئو به افزایش بازدید و خرید سایت شما کمک ویژهای میکند. نکته قابلتوجه استفاده از کلمه موتور جستجو برای گوگل است. درست است که گوگل یک موتور میباشد اما گوگل علاوه بر رباتهایش، به فعالیتهای کاربران نیز توجه میکند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این موضوع بیشتر آشنا شوید.
تکنیکهای سئو و توصیههای لازم!
متخصصان، تکنیکها و روشهای سئو را در سه دسته کلی تقسیمبندی کردهاند: سئوی کلاهسفید، سئوی کلاهسیاه، سئوی کلاه خاکستری.
سئو کلاهسفید
به مجموعهای از تکنیکها که بر اساس قوانین مشخصشده توسط موتورهای جستجو انجام میشود سئو کلاهسفید میگویند. این روشها باعث میشود رتبه سایت بهطور کاملاً طبیعی افزایش پیدا کند. این روش سئو از بهترین و مناسبترین روشهای میباشد، اما به مدتزمان مشخص، پیوسته و دائمی نیاز دارند تا در بهبود رتبه شما تأثیرگذار باشد. درست است که سئو کلاهسفید زمان میبرد اما خیال شما را برای یکعمر راحت میکند. در این صورت است که شما اعتماد کامل گوگل را به دست میآورید و به این راحتیها اعتماد و جایگاه شما از بین نمیرود.
سئو کلاهسیاه
کلاهسیاه دقیقاً برعکس سئو کلاهسفید عمل میکند. یعنی در سئو کلاهسیاه سعی در فریب دادن موتور جستجو و دور زدن قوانین داریم. این روش نسبت به سئو کلاهسفید زودتر نتیجه میدهد اما تأثیر آن ابدی نیست. گوگل مدام در حال بهروزرسانی الگوریتمها و ساخت الگوریتمهای جدید برای شناسایی اینگونه تکنیکها میباشد. از اینرو اگر از این روش استفاده کنید. دیر یا زود دست شما رو میشود.
حال درست است که خیلی زود به نتیجه میرسید اما خیلی زود هم از نتایج محو میشوید. روشهایی مانند استفاده از لینکهای اسپم در این دسته قرار دارند که گوگل با الگوریتم پنگوئن خیلی راحت آنها را شناسایی میکند.
سئو کلاه خاکستری
سئوی کلاهسیاه در واقع تکنیکهایی است که ضد قوانین مشخصشده میباشد اما طوری استفاده میشود که گوگل متوجه آنها نشود. درواقع همان سئوی کلاهسیاه است اما ریسک کمتری دارد. بهعنوان مثال برخی از افراد شروع به ساخت صفحات جعلی در شبکههای اجتماعی مختلف مانند فیسبوک، توئیتر، اینستاگرام، گوگل پلاس و.. میکنند. سپس لینک سایت خود را در این صفحات قرار میدهد. این روش فعلاً ازنظر گوگل مشکلی ندارد و درواقع قابلشناسایی نیست. اما این بعید نیست که در آینده این روش هم لو برود و باعث جریمه شدن سایت شما توسط گوگل شود.
در این روش شما در واقع در لبه پرتگاه قرار دارید و کوچکترین اشتباه میتواند عواقب برگشتناپذیر به همراه داشته باشد. از این رو پیشنهاد میکنیم تا وقتیکه در زمینهٔ سئو حرفهای نشدهاید. استفاده ازاینروش را کنار بگذارید.
انواع مختلف سئو
شاید این سؤال هم برای شما پیشآمده باشد که آیا سئو انواع مختلفی دارد؟ در پاسخ این پرسش میتوان بله را جواب داد. درواقع سئو دو نوع مختلف دارد. یکی سئو داخلی یا On-Page SEO و دیگری سئو خارجی یا Off-Page SEO تقسیمبندی میشود.
سئو داخلی سایت (On-Page SEO) چیست؟
سئو داخلی در واقع به معنای بهینهسازی صفحات داخلی سایت (پستها، برگهها و…) برای موتورهای جستجو است هدف مشترک همه مدیران سایت رسیدن به جایگاه بالا در گوگل، افزایش بازدید و ترافیک سایت محسوب می شود. با سئو داخلی، گوگل بهراحتی سایت شما را پیداکرده و موضوع آن را درک میکند. حال اگر استانداردهای لازم را رعایت کرده باشید، سایت شما بهعنوان یک سایت مفید در نتایج گوگل نمایش می دهد.
در ادامه برخی از تکنیکها و نکات سئو داخلی بیان میشود که میتواند چکلیستی عالی برای شما باشد. این تکنیکها جزء بهروزترینها تکنیکها در سال ۲۰۱۸ میباشد.
۱- آدرس URL صفحات خود را بهینه کنید
طبق تحقیقات و تجربههای انجامشده هرچه آدرس URL سایت شما کوتاهتر، خواناتر و با موضوع شما مرتبط باشد، تأثیر بهتری در رتبه و سئو سایت شما دارد. این آدرس صفحات یکی از بخشهایی است که گوگل توجه بسیاری روی آنها دارد.
۲- کلمه کلیدی مناسب
استفاده از کلمه کلیدی مناسب بدین معنا است که بررسی کنیم و ببینم مخاطبان ما در اینترنت به دنبال چه چیزهایی هستند و برای رسیدن به هدفشان چه کلماتی را جستجو میکنند. برای پیدا کردن این کلمات ابزارهای مختلفی وجود دارد. بهعنوانمثال میتواند از نتایج بخش Searches related to که در پایان صفحات نتایج گوگل نمایش داده میشود استفاده کنید.
هدف از تحقیق کردن درباره کلمه کلیدی و انتخاب مناسب آن، جذب بازدیدکنندگانی است که محتوای شما برایشان سودمند بوده و به دنبال محتوا و محصولات شما هستند.
۳- عنوان سئو را بهینه کنید
عنوان سئو یا Meta title همان عبارتی است که در صفحه نتایج گوگل نمایش داده میشود. این عنوان باید بسیار جذاب نوشته شود تا هر خوانندهای را به خود جذب کند. برخی از نکات که باید رعایت شوند عبارتند از:
- استفاده از کلمه کلیدی هدف در ابتدای عنوان سئو قرار بگیرد.
- تعداد کلمات عنوان سئو کمتر از ۷۰ کارکتر باشد.
- عنوان سئو را در تگ H1 قرار دهید. اگر از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میکنید. این کار بهصورت خودکار برای شما انجام میشود.
- بقیه زیر تیترها را در تگهای H2 قرار دهید و کلمه کلیدی خود را نیز در آنها استفاده کنید.
۴- تگهای H1 و H2 و H3 را بهینهسازی کنید
هنگام نوشتن محتوا برای وبسایت و وبلاگ خود سعی کنید عبارت عنوان را در تگ H1، تیترهای اصلی را در تگ H2 و زیرشاخههای دیگر را در تگهای H3 و H4 و.. قرار دهید. با این کار هم به گوگل و هم به کاربران در مطالعه متن کمک کردهاید.
۵- بهینهسازی انکرتکست ها فراموش نشود
انکرتکست، همان عنوان لینک است که معمولاً به رنگ آبی میباشد و با کلیک بر روی آن به یک صفحه دیگر منتقل میشود. دقیقاً عبارت یا کلمه آبی رنگی که شما لینک کرده اید برای گوگل مهم است پس دقت کنید که دقیقاً کلمه کلیدی، لینکدار شود. برای بهینه کردن انکرتکست ها به نکات زیر توجه کنید:
- در انکرتکست ها از کلمه کلیدی استفاده کنید.
- انکرتکست باید با موضوع صفحه لینک شده مرتبط باشد.
- در انکرتکست ها استراتژی داشته باشید.
۶- توضیحات متا را بهینهسازی کنید
توضیحات متا یا همان متا دسکریپشن، تکهای متن است که در توضیحات نتایج گوگل نمایش داده میشود. طبق استاندارد اعلامشده تعداد کارکترهای توضیحات متا بین ۱۵۵ تا ۱۶۵ کارکتر میباشد. در سال ۲۰۱۷ گوگل اعلام کرد که طبق الگوریتم جدید، تعداد کارکترها تا ۳۲۵ قابلنمایش است. اما دوباره در سال ۲۰۱۸ گوگل اعلام کرد که این مقدار کاهشیافته است. اما به چه مقداری را، بیان نکرده. در واقع تعداد کارکترهای متا دسکریپشن (توضیحات متا) به محتوا صفحه و توضیحات نوشته بستگی دارد. اما مقدار استاندارد پیشنهادی ما همان ۱۲۰ کاراکتر میباشد.
در توضیحات متا از کلمه کلیدی استفاده کنید، اما توجه داشته باشید که در استفاده زیادهروی نکنید و متن را بهصورت خیلی ساده و راحت بنویسید. همچنین سعی کنید بهگونهای جذاب باشد و کلیات محتوای صفحه را به کاربر بفهمانید.
۷- رعایت چگالی کلمه کلیدی
با توجه به اینکه الگوریتم مرغ مگسخوار گوگل در حال پیشرفت است، توجه کنید که متن خود را با کلمات کلیدی، بدون در نظر گرفتن بار معنایی، پر نکنید. این کار اصلاً سودمند نیست و باعث لطمه به سایت میشود. در واقع سعی کنید در ۱۰۰ کلمه ابتدای محتوایتان از کلمه کلیدی استفاده کنید و در ادامه مقاله هم کلمه کلیدی را به مقدار مساوی توزیع نمایید.
۸- لینک سازی داخلی سایت
لینک سازی در سایت به دودسته کلی تقسیم میشود:
لینک به صفحات، مطالب و محصولات وبسایت خودتان ( لینک داخلی)
لینک دهی داخلی باعث میشود کاربران زمان بیشتری را در سایت شما سپری کنند و گوگل میفهمد که کاربران سایت شما را دوست دارند. از اینرو خودبهخود بازدید و ترافیک سایت شما افزایش می یابد و جایگاه شما در گوگل بهتر میشود. پس سعی کنید در هر مطلب و پست از سایتتان، ۲ تا ۵ لینک داخلی با سایر مطالب و پستها داشته باشید.
لینک به صفحات دیگر سایتها ( لینک خارجی)
برخی از متخصصان و کارشناسان محتوا و سئو می گویند که این کار باعث بالا رفتن ارزش سایت رقیب میشود. اما ما می گوییم این کار دو حُسن دارد: یکی اینکه با لینک دادن به مطلب دیگری در سایت دیگر، به گوگل میفهمانید که مطلب شما با آن مطلب مرتبط است و حتی می گویید مطلب من کاملتر و مفیدتر است. از طرفی این کار باعث میشود رابطه شما با رقیبتان بهبود یابد و آنهم نیز به سایت شما لینک دهی کند.
۹-کدهای نشانهگذاری اسکیما
کدهای نشانهگذاری اسکیما درواقع مانند سیگنالهایی عمل میکند که به گوگل میفهماند این قسمت از سایت درباره چه چیزی نوشتهشده است. بهعنوانمثال با یک کد اسکیما میتوانید مشخص کنید که این بخش از سایت برای نظرسنجی از کاربران است و یا مثلاً این بخش برای دانلود فیلم و سریال میباشد.
اما موضوع اصلی این است که این کدها چه تأثیری روی سئو سایت دارد؟ برای درک بهتر این موضوع بهتر است در مرورگر خود نام یک فیلم یا سریال معروف را جستجو کنید. اطلاعات طبقهبندیشدهای را میبیند.
۱۰- بهینه سازی تصاویر
همانطور که می دانید سرعت سایت مهمترین مقوله میباشد. شاید بارها برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که وبسایتهای کند را فراموش کنید. تجربه نشان داده که اگر در چند ثانیه اولیه لود سایت کامل نشد. کاربر در ۸۰ درصد مواقع از آن صفحه خارج میشود. این کار باعث میشود که گوگل متوجه شود این سایت مفید نیست! یکی از مهمترین عوامل مؤثر در سرعت سایت، حجم تصاویر میباشد. پس با کاهش حجم آنها سرعت سایت خود را افزایش دهید. به این منظور وبسایت Optimizilla را پیشنهاد میکنم که بدون افت کیفیت تصاویر شما را کاهش حجم میدهد.
نکته بعدی درباره بهینهسازی تصاویر، مربوط به انتخاب نام مناسب است. تگ آلت (Alt) تصاویر مهمترین تگ میباشد. تاکنون موتورهای جستجو و رباتها به این قدرت نرسیدهاند که از روی تصویر متوجه مفهوم و موضوع آن شوند. ازاینرو تگ Alt است که به موتورهای جستجو کمک کنید تا موضوع و مفهوم تصویر را بفهمد.
و نکته آخر اینکه حتماً در مطالب خود از تصاویر استفاده کنید. تجربه نشان داده است که پستهایی که حداقل یک تصویر دارند، نسبت به پستهایی که اصلاً تصویر ندارند، رتبه و جایگاه بهتری دارند.
۱۱-واکنش گرا یا رسپانسیو
رسپانسیو یا همان واکنش گرا بودن یعنی زمانی که صفحه را کوچک یا بزرگ میکنیم، مثل زمانی که یک صفحه در کامپیوتر یا در موبایل و تبلت باز شود؛ ساختار ظاهری آن به هم نریزد و مرتب باشد. در سال ۲۰۱۵ بود که گوگل طبق اعلام رسمی بیان کرد سایتهایی که رسپانسیو نیستد کاهش رتبه میابد و اینگونه هم شد. به مرور زمان سایتهایی که رسپانسیو نبودند جایگاه خود را از دست دادند و به رتبههای پایینتری رسیدند.
سئو خارجی (Off-page SEO) چیست؟
سئوی خارجی یا همان Off-page SEO مجموعهای از امکانات است که در بیرون سایت انجام میدهیم تا جایگاه و رتبه خود را در نتایج گوگل بهتر کنیم. منظور از بیرون سایت یعنی سایتهای دیگر و شبکههای اجتماعی است. زمانی که لینک یکی از صفحات سایت شما در سایر سایت ها قرار بگیرد. از نظر گوگل صفحه شما ارزشمند محسوب می شود. البته در ادامه بیشتر توضیح می دهیم. در کل، سئوی خارجی را میتوان مکمل سئو داخلی سایت دانست.
در ادامه این مقاله برخی از تکنیکها و نکات سئو خارجی را بررسی میکنیم. لطفاً تمامی نکات را با دقت مطالعه کنید و در صورت داشتن سؤال و یا تجربه کافی در این موارد، آنها را با ما در میان بگذارید.
این مطلب شامل دو بخش می شود. بخش دوم را می توانید در مطالب آینده بلاگ مدیر من بخوانید.
درباره مصطفی روشنی
عاشق ارتباطات جدیدم و از اینکه شما هم داستانتونو با من به اشتراک بذارید خوشحال میشم.
نوشته های بیشتر از مصطفی روشنیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی خوب بود. لطفا آموزش گام به گام سئو هم بنویسید. ممنونم
بله حتما مطالب بعدی سئو را هم دنبال کنید. برای آگاهی از بروزرسانی سایت ایمیل شما در خبرنامه از صفر به یک ثبت شد.