قدم به قدم با بورس (بخش سوم)
قدم چهارم: آشنایی با ساز و کارهای قانونی شرکت های بورسی (ادامه)
در قسمت قبل ۵ مورد از ساز و کارهای قانونی شرکت های بورسی را بررسی کردیم. در این بخش ۷ مورد دیگر را مشاهده خواهید کرد.
۶. صورت های مالی و انواع آن را بشناسید
تنها راه اطلاع از وضعیت مالی شرکت، بررسی صورت مالی شرکت است . تحلیل صورت مالی شرکت ها کار نسبتا فنی و دقیقی است .پس از بررسی صورت مالی مشخص می شود، که گذشته شرکت از لحاظ قدرت فروش سرمایه و سوددهی چگونه بوده است و وضعیت آینده را می شود تخمین زد. نیاز به تحلیل صورتهای مالی کاملا ضروری است و بسیاری که در انتخاب خود متضرر می شوند، به دلیل توجه نکردن به صورت مالی شرکت می باشد. صورت های مالی حسابرسی شده به صورت سالانه منتشر می شوند . البته به صورت میان دوره ای یعنی ۶ ماهه نیز صورت های مالی برای اطلاع سهامداران منتشر میشود.
انواع صورت های مالی
ترازنامه صورت مالی است که در آن دارایی های شرکت، بدهی های شرکت و سرمایه و حقوق صاحبان سهام ثبت است. اطلاعات ترازنامه طبقه بندی خاص خود را دارد. مثلا اول دارایی ها ذکر می شود، بعد بدهی ها و درآخر حقوق صاحبان سهام. ترازنامه، برای سهامداران از این جهت با اهمیت است که معلوم میکند شرکت چه میزان دارایی ،چه میزان بدهی و سرمایه دارد و بدین وسیله می توان قدرت شرکت را پیش بینی کرد.
صورت حسابی می باشد که نشان میدهد شرکت مربوطه چقدر درآمد کسب کرده ، چه میزان هزینه داشته و در نهایت چه مبلغ سود و یا زیان شناسایی کرده است . اهمیت این صورتحساب واضح است ، چرا که برای خرید سهام یک شرکت مهمترین مولفه سودآوری است.
هدف از تهیه صورت سود و زیان و صورت سود و زیان جامع، ارائه کلیه درآمدها و هزینههای شناسایی شده طی یک دوره مالی میباشد. تمرکز اصلی صورت سود و زیان دوره بردرآمدها و هزینههای عملیاتی است. درآمدها و هزینهها تنها در مواردی در صورت سود و زیان منعکس نمیشود که به طور مشخص به موجب استانداردهای حسابداری مستقیماً به حسابحقوق صاحبان سرمایه منظور شود.
از آنجایی که جهت تصمیمگیری اقتصادی استفادهکنندگان صورتهای مالی، آگاهی از کلیه جنبههای عملکرد مالی واحد تجاری طی دوره ضرورت دارد، لازم است کلیه درآمدها و هزینههای شناسایی شده طی آن دوره مورد ملاحظه قرار گیرد. بدینلحاظ تهیه و ارائـه یک صورت مالی اساسی جدید با عنوان ” صورت سود و زیان جامع“ لازم است تا میزان افزایش یا کاهش حقوق صاحبان سرمایه از بابت درآمدها و هزینههای مختلف دوره نشان داده شود.
از آنجا که صورت سود و زیان جامع دربرگیرنده کلیه درآمدها و هزینههای شناسایی شده، اعم از تحقق یافته و تحقق نیافته است، سود یا زیان خالص دوره مالی به عنوان اولین قلم در صورت سود و زیان جامع انعکاس مییابد. این بدان معنی است که صورت سود و زیان دوره، یکی از اقلام صورت سود و زیان جامع را به تفصیل نشان میدهد و سایر درآمدها و هزینههای شناسایی شده، بهطور جداگانه در صورت سود و زیان جامع انعکاس مییابد.
این گزارش اطلاعات اضافی مربوط به کلیه ی جریانها ی نقدی ای که یک شرکت برای عملیات جاری خودو سرمایه گذاری دریافت میکند وبه علاوه همه ی جریانهای خروجی پول را که برای فعالیت های تجاری وسرمایه گذاری در یک بازه ی زمانی انجام میشود را نشان میدهد. این صورت علل تغییرات وجه نقد وشبه نقد و خلاصه ای از فعالیت های سرمایه گذاری،عملیاتی و تامین مالی را طی یک بازه ی زمانی ارائه می دهد. صورت جریان وجوه نقد به ما نشان میدهد که چه مقدار وجه نقد در طی دوره ی حسابداری در یک سازمان ایجاد ومصرف شده است ونیز آنهارا بر حسب نوع فعالیت سازمان طبقه بندی میکند.
۷. نسبت های مالی
نسبت ارزش های به دست آمده از صورت های مالی شرکت که برای بررسی سلامت شرکت ،P/E و قیمت سهام آن به کار می رود را گویند. در میان نسبت های مالی نسبت جاری، نسبت درآمد به دارایی، نسبت قیمت به ارزش دفتری، نسبت سود قبل از کسر مالیات به فروش و نسبت آنی از مهم تر ین نسبت ها هستند. ارقام حسابداری که ما را در رسیدن به این نسبت ها کمک می کنند ، عبارت اند از ارزش دفتری، پوشش سود سهام، محصول و تغییر پذیری EPS فعلی.
۸. نسبت نقدینگی
نسبت نقدینگی برابر است با وجوه نقد و اوراق بهادار قابل فروش در بازار، به تعهدات و بدهی های جاری شرکت. این نسبت سرعت پرداخت شرکت به بستانکاران رانشان می دهد.
۹. نسبت سود قبل از کسر مالیات به فروش
این نسبت برابر است با سود قبل از کسر مالیات تقسیم بر فروش حالصضرب در ۱۰۰ . این نسبت شاخص مناسبی برای نشان دادن کارایی شرکت است. اگر در مقایسه با سال های گذشته این نسبت کاهش یابد، بدین معنااست که هزینه های شرکت بالا رفته یا فروش آن کاهش یافته است. اگر این نسبت افزایش یابد ، بدین معناست که هزینه های شرکت نسبت به فروش کاهش یافته و یا فروش افزایش یافته است.
۱۰. ارزش جاری بازار
ارزش بازار کل سهام منتشر شده از سوی شرکت به قیمت جاری در بازار سهام را ارزش جاری می نامیم .
۱۱. قیمت بازار سهام
قیمت بازاری سهم آخرین قیمتی است که طبق گزارش های موجود آن سهم مورد معامله قرار گرفته است.
۱۲. سهم بازار
سهم بازار شرکت، نشان دهنده سهم یا درصد فروش محصولات آن شرکت در مقایسه با کل فروش آن محصول توسط تولیدکنندگان است.
دیدگاهتان را بنویسید