مقایسه بازار فارکس و ارز دیجیتال، کدام بهتر است؟
۱. بازار فارکس چگونه بازاری است؟
بازار فارکس با معامله ارزهای دولتی رسمی کار می کند، ۲۴ ساعت شبانه روز و پنج روز هفته باز است و شامل معاملات غیر متمرکز و OTC است.
بازار فارکس بزرگترین بازار معاملاتی در جهان است که حجم معاملات روزانه آن حدود ۵ تریلیون دلار است. این بازار شامل موسسات مالی، بانک ها، مشاغل و سرمایه گذاران خرد است که همگی آنها ارزهای ملی را یا به عنوان مشاغل تجاری یا به عنوان ابزاری برای کسب سود مبادله می کنند.
این بازار با ایجاد استاندارد طلا در قرن ۱۹ و پس از آن ایجاد دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی در قرن ۲۰ پدید آمد. با این حال، تا دهه ۱۹۷۰، افزایش سرمایه گذاری در موسسات و خرده فروشی شروع به ایجاد نوعی از سیستم کرد که امروزه شاهد آن هستیم. سرانجام، ظهور معاملات اینترنتی در دهه ۹۰، فارکس را در دسترس تر و خودکارتر از همیشه کرده است، این همان چیزی است که به بازار اجازه می دهد تا به اندازه کنونی خود شکوفا شود.
برخلاف سهام، که بیشتر در صرافی ها معامله می شود، بیشتر بازار فارکس خارج از بورس (OTC) است. این بدان معناست که معامله گران بدون هیچگونه اختیار حاکم بر آنها که تضمین کننده معاملات است مذاکره می کنند. شرایط مورد توافق است و معاملات بین طرفین به طور مستقیم یا از طریق یک کارگزار انجام می شود ، که یک واسطه است و از طرف مشتریان معاملات را تسهیل می کند. این بازار به صورت ۲۴ ساعته از دوشنبه تا جمعه فعالیت می کند ، هرچند هر روز چهار “جلسه” اصلی وجود دارد که بر اساس ساعات کاری مناطق مختلف جهانی همپوشانی دارند.
فارکس به عنوان بازاری شناخته می شود که می تواند سریع حرکت کند و نسبتاً بی ثبات باشد، این دقیقاً همان چیزی است که معامله گران را در چند دهه گذشته جذب کرده است. فقط همین بی ثباتی است که فرصت های زیادی را برای به دست آوردن پول فراهم می کند. غالباً این بی ثباتی از اخبار سیاسی و اقتصادی نشأت می گیرد، زیرا قدرت اقتصاد یک کشور و روابط بین المللی آن بر ارزش پول آن در برابر دیگران تأثیر می گذارد. به همین دلیل، معامله گران فارکس نه تنها به نمودارها، بلکه به مواردی مانند تقویم اقتصادی، گزارشات تولید ناخالص داخلی و به روز رسانی هر گونه تعارض در سطح جهانی توجه زیادی می کنند.
۲. بازار ارز دیجیتال چگونه بازاری است؟
بازار ارز دیجیتال فوق العاده جوان است – حدود ۱۱ سال – و منحصراً با دارایی های دیجیتال سروکار دارد. این سرویس ۲۴ ساعت شبانه روز و هفت روز هفته کار می کند و در حالی که معاملات خارج از بورس وجود دارد، بیشتر حجم از طریق صرافی ها انجام می شود.
معاملات ارزهای رمزنگاری شده در سال ۲۰۰۹ با بیت کوین (BTC) آغاز شد، هرچند چند سالی طول می کشد تا اولین صرافی ها افتتاح شوند. با این حال ، هنگامی که آنها باز شدند و با ظهور آلت کوین های مختلف ، اکوسیستم وسیعی از تجارت دارایی های دیجیتالی مختلف به سرعت شکوفا شد. امروزه حجم بازار حدود ۲ تریلیون دلار است که بیشتر آن از طریق مبادلات انجام می شود. این مبادلات ۲۴/۷/۳۶۵ باز هستند، با این حال، مقررات تجارت در بسیاری از این پلتفرم ها به دلیل وجود قوانین و نگرش های متفاوت در مورد ارزهای رمزنگاری شده در مناطق مختلف جهان می تواند بسیار متفاوت باشد.
این بازار بسیار بی ثبات است و برای دستکاری هم باز است. با این حال، مانند فارکس، این نوسانات از نظر برخی از افراد یک مزیت محسوب می شود. در حالی که قطعاً مستعد اخبار و کلاهبرداری های صنعتی است، به طور کلی، بازار ارزهای دیجیتال کمتر تحت تأثیر رویدادهای جهانی یا بازارهای مالی سنتی قرار می گیرد. به احتمال زیاد معامله گران عناوین را اسکن نمی کنند و بیشتر به نمودارها و تجزیه و تحلیل فنی توجه می کنند.
۳. شباهت های این دو بازار چیست؟
شباهت های زیادی بین این دو بازار وجود دارد، مانند این واقعیت که هر دو با ارز معامله می کنند، سریع و بی ثبات هستند و هر دو برای کارکردن به فناوری ارتباطات امروزی متکی هستند.
شاید اساسی ترین مقایسه ای که می توان بین این بازارها انجام داد این واقعیت باشد که هر دو بر اساس ارزهای دیگر و در مقابل سایر کالاهای ملموس هستند. در حالی که همه در واقع عنوان “ارز” را به دارایی های دیجیتال اعطا نمی کنند، اما این نوع ابزار اصلی است که بیت کوین و دیگران به دنبال تقلید از آن هستند. به طور مشابه، هر دو بازار متشکل از بازیگران مختلفی از افراد مختلف تا موسسات مالی عظیم است، که همگی در حال انجام مشاغل معمولی هستند یا در تلاش هستند تا از نوسان سود کسب کنند.
یکی دیگر از ارتباطات عمده بین این قلمروها نحوه ای است که رایانه ها و فناوری اینترنت در ایجاد بازارهای آنها نقش دارند. در حالی که فارکس بسیار قبل از عصر فناوری اطلاعات ظهور کرد، بر هیچ کس پوشیده نیست که در نتیجه آن منفجر شده است، و امروزه اینترنت راه اصلی اجرای این معاملات است. ارزهای دیجیتال این موضوع را یک قدم جلوتر می برند و در حقیقت بدون استفاده از تکنولوژی اینترنت هیچ راهی برای معامله آن وجود ندارد.
۴. تفاوت های این دو بازار چیست؟
با وجود شباهت های فراوان، تفاوت های کلیدی بین این بازارها همچنان وجود دارد. یکی از بزرگترین آنها ماهیت معاملات خارج از بورس در مقابل استفاده از صرافی ها است، بلکه نحوه واکنش متفاوت این بازارها به فشارهای اقتصادی جهانی است.
به احتمال زیاد شما قبلاً بسیاری از این تفاوت ها را تشخیص داده اید و مهمترین آن ماهیت مبادلات در مقابل معاملات خارج از بورس است. معاملات OTC جریان نقدینگی جهانی را ارائه می دهد، اما معاملات اغلب باید توسط یک کارگزار تسهیل شود. این امکان وجود دارد که یک حساب کاربری دریافت کنید که دسترسی مستقیم به بازار را ارائه می دهد، اما این حساب به شدت قانون گذاری و چارچوب دار است. با این حال معامله از طریق این کارگزاری ها برای بسیاری از معامله گران ساده تر است، و کارگزار هم سهم خود را برمیدارد. اینکه این سهم چقدر است به متغیرهای زیادی بستگی دارد، مانند موسسات واقعی درگیر، جفت ارز معاملاتی که انتخاب می کنید و شرایط فعلی بازار.
ارز دیجیتال بیشتر در صرافی ها خریداری می شود. مبادله، درست مانند یک کارگزاری، به عنوان یک واسطه عمل می کند و سهم میگیرد. برخلاف کارگزاری ها، صرافی به عنوان مرجع واحد خرید و فروش عمل می کند و معمولاً دارای نرخ ثابت (یا ساختار نرخ) است که همیشه در معاملات اعمال می شود. هیچ مذاکره ای وجود ندارد؛ فقط شرایط مبادله وجود دارد بنابراین، این می تواند فرایند را برای کاربران از جهاتی ساده کند، اما این بدان معناست که فعالیت کاربران زیر نظر یک مقام مرکزی خواهد بود.
ارزهای جهانی نیز با ارزهای دیجیتال یکسان نیستند – واقعیتی که طرفداران هر دو طرف معمولاً سریع به آن اشاره می کنند. ارزهای سنتی (فیات) را می توان به یک دارایی، ارزهای دیگر یا هیچ چیز مرتبط دانست، اما توسط دولت ها و بانک های مرکزی قانون گذاری می شوند. سیستم های موجود در جهان که تعاملات آنها را تعریف می کنند، قدیمی و به خوبی تثبیت شده اند. ارزش پول جهانی همیشه به چیزهایی بستگی دارد: کالاهایی که تولید می کنند و ملت هایشان در مقابل سایر بازیگران جهانی چگونه عمل می کنند.
با این حال، رمزارزها کمتر اینگونه هستند. هیچکدام از آنها قبل از کمی بیش از یک دهه قبل وجود نداشتند و هیچکدام از آنها به ملت یا بانک خاصی وابسته نیستند. در حالی که می توان آنها را به دارایی های دیگر متصل کرد، اکثر آنها چنین نیستند و برای بدست آوردن ارزش به ترکیبی از سودمندی و اعتماد خود متکی هستند. سودمندی ذاتی یک دارایی دیجیتالی می تواند بسیار متفاوت باشد، و بازار نسبتاً رقابتی است، اغلب پروژه های متعددی برای برآورده ساختن همان گوشه بازار تلاش می کنند. در همین حال، تقریباً هیچ یک از آنها به خوبی قانون گذاری نشده اند و آینده نحوه اجرای قانون در بهترین حالت نامشخص است. برخی ممکن است حدس بزنند که ارزهای فیات به طور بالقوه می توانند سقوط کنند. با این حال این ارزها به طور متوسط بیشتر استفاده شده اند و وسیله های سرمایه گذاری واقعی تری نسبت به اکثر ارزهای رمزنگاری شده موجود هستند.
۵. کدام یک برای شما مناسب تر است؟
البته این سوالی است که همه معامله گران باید از خود بپرسند، اما بیشتر به این بستگی دارد که کدام نوع محیط معاملاتی برای شما بهتر به نظر می رسد. معاملات فارکس می تواند ثبات بیشتری را ایجاد کند، همچنین صنعتی با ریشه های عمیق تر، زیرساخت های بیشتر و مقررات شفاف. با این حال، فضای صعودی در این بازار ممکن است آنقدرها که ارزهای دیجیتال می توانند ارائه دهند، نباشد.
معاملات ارزهای دیجیتال مطمئناً بیشتر یک بازار “غرب وحشی” است و خطرات آن بیشتر است، اما احتمال بازگشت سرمایه بزرگی وجود دارد که بعید است با سرمایه گذاری روی ارزهای سنتی به دست آید. اگر این بهتر به نظر می رسد ، مشارکت در یکی از مبادلات بزرگتر و معتبر احتمالاً بهترین اولین قدم شما است. شرکت هایی مانند Coinbase ، Binance و Gemini همگی دسترسی مستقیم برای مبتدیان و همچنین ابزارهای پیشرفته تر برای اینکه اگر و چه زمانی می خواهید معاملات خود را به سطح بعدی برسانید ، ارائه می دهند.
از هر راهی که می روید، یا اگر می خواهید در هر دو کار کنید، کلید همیشه آموزش است. آموزش دیدن به شما کمک می کند تا بهترین تصمیمات معاملاتی را بگیرید و امیدوارم از زمانهای سخت بازار جلوتر باشید. با استفاده از این راهنما، اکنون باید آماده باشید تا اولین قدم های خود را در هر یک از این مسیرهای مالی با اطلاعات کافی برای پیدا کردن نوع معاملات مورد نظر خود بردارید.
درباره مصطفی روشنی
عاشق ارتباطات جدیدم و از اینکه شما هم داستانتونو با من به اشتراک بذارید خوشحال میشم.
نوشته های بیشتر از مصطفی روشنی
دیدگاهتان را بنویسید