واگرایی اندیکاتور RSI ؛ نحوه تحلیل سیگنال های ۴ حالت واگرایی

حتما تا به حال اصطلاح واگرایی اندیکاتور RSI به گوشتان خورده است. اندیکاتور RSI یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال است که به شما کمک میکند وضعیت خرید و فروش یک جفت ارز را زیر نظر بگیرید.
این اندیکاتور به دلیل ساده بودن و اینکه سیگنال های معاملاتی واضحی را به تریدر میدهد، بسیار میان تحلیلگران محبوب است.
واگرایی اندیکاتور RSI چیست؟
اندیکاتور RSI با تغییرات چارت قیمت، همبستگی (همگرایی) دارد. به این معنا که وقتی روند قیمت جفت ارز صعودی باشد، RSI نیز صعودی است و زمانی که چارت قیمت جفت ارز نزولی باشد، RSI نیز نزولی است. اما واگرایی RSI زمانی رخ می دهد که قیمت جفت ارز در جهت خلاف اندیکاتور RSI حرکت کند.
در عمل، چون RSI یک نمودار فرعی است که در زیر نمودار اصلی قرار گرفته است، تشخیص واگرایی RSI بسیار آسان است. در حالت عادی و همگرا، زمانی که نمودار قیمت صعودی است، نمودار RSI نیز صعودی خواهد بود و به سمت ۷۰ حرکت خواهد کرد.
زمانی که نمودار قیمت نزولی است، نمودار RSI نیز نزولی خواهد بود و به سمت ۳۰ حرکت خواهد کرد. کمتر پیش میآید که نمودار RSI بین بازه ۷۰ تا ۱۰۰ و ۰ تا ۳۰ حرکت کند. زیرا ناحیه ۷۰ الی ۱۰۰ به عنوان ناحیه مقاومتی عمل کرده و ناحیه ۰ تا ۳۰ به عنوان ناحیه حمایتی عمل میکنند.
انواع واگرایی اندیکاتور RSI
همانطور که گفته شد، واگرایی زمانی رخ میدهد که اندیکاتور روند قیمت را به اصطلاح تایید نکند و خلاف آن حرکت کند. اما هنگام واگرایی چند حالت ممکن است رخ دهد.
اولین حالت واگرایی مثبت است، در واگرایی مثبت روند قیمت نزولی و چارت قیمت کف پایینتر میزند، اما روند اندیکاتور RSI صعودی بوده و کف بالاتر میزند.
حالت دوم خلاف حالت اول است و به آن واگرایی منفی گفته میشود. در این حالت، روند قیمت صعودی بوده اما اندیکاتور روند نزولی دارد و به اصطلاح روند قیمت را تایید نمیکند.
در ادامه به طور کامل این دو حالت را بررسی خواهیم کرد.
انواع واگرایی اندیکاتور RSI: واگرایی مثبت

گفتیم که واگرایی مثبت (صعودی) زمانی رخ میدهد که قیمت جفت ارز نزولی باشد و کف پایینتر از کف قبلی را بزند اما اندیکاتور RSI برخلاف روند قیمت، کف بالاتری بزند. به طور کلی، واگرایی صعودی نشاندهنده پتانسیل یک حرکت صعودی در روند قیمت است.
به عنوان مثال، فرض کنید پایین ترین قیمت بیتکوین دیروز ۲۷۵۰۰ دلار، و پایینتریین قیمت امروز آن ۲۷۲۰۰ بوده است. در حالی که پایین ترین حد اندیکاتور RSI دیروز ۴۵ و امروز ۵۰ بوده است. این اتفاق نشان دهنده تایید نشدن روند قیمت توسط اندیکاتور RSI است.
این سیگنال نشان می دهد که جفت ارز (در این مثال بیتکوین) پتانسیل این را دارد که از این پس یک روند صعودی را تشکیل دهد.
انواع واگرایی اندیکاتور RSI: واگرایی منفی

واگرایی منفی (نزولی) زمانی رخ میدهد که قیمت جفت ارز صعودی باشد و قیمت سقفی بالاتر از سقف قبلی خود بزند، اما اندیکاتور RSI سقف پایینتری بزند.
در این شرایط باید این احتمال را زیر نظر بگیرید که قیمت، پتانسیل تغییر روند را دارد و ممکن است قیمت از روند صعودی به نزولی تغیر روند دهد.
برای واگرایی در حالت منفی باز هم بیت کوین را در نظر میگیریم. فرض کنید بیتکوین طی یک روند صعودی یک سقف در قیمت ۵۶۰۰۰ دلار میزند و سپس سقف بالاتری در قیمت ۵۷۰۰۰ دلار میزند. اما اندیکاتور RSI سقف دوم را پایین تر از سقف اول میزند.
در این حالت احتمال اینکه قیمت بیت کوین در ادامه کاهش پیدا کند و روند نزولی داشته باشد بسیار بالا است.
انواع واگرایی اندیکاتور RSI: واگرایی مثبت مخفی

واگرایی مثبت مخفی در روند صعودی رخ میدهد. در واگرایی مثبت مخفی، قیمت یک کف بالاتر را تشکیل میدهد، در حالی که RSI یک کف پایینتر تشکیل میدهد.
واگرایی مثبت مخفی نشانه ادامه روند صعودی است و به معاملهگران هشدار میدهد که احتمال دارد روند صعودی ادامهدار باشد.
برای مثال اگر اتریوم در یک روند صعودی به قیمت ۲۰۰۰ دلار برسد و پس از آن یک سقف بالاتر در قیمت ۲۲۰۰ تشکیل دهد اما RSI کف پایینتر تشکیل دهد. احتمال اینکه قیمت اتریوم بالاتر برود زیاد است. زیرا در این حالت واگرایی مثبت مخفی رخ داده است.
انواع واگرایی اندیکاتور RSI: واگرایی منفی مخفی

واگرایی منفی مخفی در روند نزولی رخ میدهد. در واگرایی منفی مخفی، قیمت یک کف پایینتر را تشکیل میدهد، در حالی که RSI یک کف بالاتر تشکیل میدهد. در این حالت احتمال ادامه روند نزولی بسیار بالا است.
برای مثال اگر اتریوم در یک روند نزولی به قیمت ۱۸۰۰ دلار برسد و پس از آن یک کف پایینتر در قیمت ۱۷۵۰ تشکیل دهد اما RSI کف بالاتر تشکیل دهد. در این حالت احتمال اینکه اتریوم روند نزولی خود را ادامه دهد بسیار بالا است.
تفاوت واگرایی معمولی و مخفی چیست؟
تفاوت واگرایی معمولی و مخفی در زمان تشکیل آنها است. واگرایی مخفی کاملا عکس حالت معمولی است. به این صورت که واگرایی مثبت در روند نزولی تشکیل میشود اما واگرایی مثبت مخفی در روند صعودی تشکیل میشود.
به همین صورت واگرایی منفی در روند صعودی و واگرایی منفی مخفی در روند نزولی رخ میدهد. تشخیص تفاوت این دو از یکدیگر بسیار مهم است و اگر نتوانید تفاوتهای آنها را درک کنید، هنگام معامله به اشتباه خواهید افتاد و معامله شما به ضرر ختم میشود.
کلام آخر
در تحلیل تکنیکال از ابزارهای زیادی استفاده میشود و تحلیلگران تنها به استفاده از یک اندیکاتور یا اسیلاتور بسنده نمیکنند.
واگرایی RSI تنها میتواند یک هشدار برای تغیر یا ادامه روند باشد، شما نمیتوانید تنها با استفاده از واگرایی اندیکاتور RSI سیگنال بگیرید و ترید کنید.
همچنین در صورتیکه میخواهید در مورد این موضوع بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم مقاله RSI Divergence Explained را نیز مطالعه کنید.
به شما پیشنهاد میکنیم اگر قصد سرمایهگذاری در بازارهای مالی را دارید حتما قبل از آن به صورت حرفهای آموزش ببینید.
یکی از دورههای مناسب برای ورود به بازار کریپتو بصورت حرفهای، دوره ویدیویی ارز دیجیتال آکادمی روشنی میباشد.
در این دوره شما با تمامی موارد مهمی که برای تحلیل و ترید در بازار کریپتو نیاز دارید، از جمله تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، مدیریت سرمایه و ریسک و … به شما آموزش داده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید