۱۰ نکته و اصطلاح کاربردی در بازار بورس
برای سرمایه گذاری در بازار بورس شما باید با اصطلاحاتی نیز آشنا شوید. تاکنون اگر در بازار بورس فعالیت کرده باشید و در سایت ها و صفحات معاملاتی بورس حتما عباراتی مثل شرکت برتر در بورس، قابلیت نقدشوندگی سهام در بورس، نسبت P/E، درصد سهام شناور، EPS و مواردی از این قبیل را شنیده اید. در این مقاله از بخش آموزشی رایگان بورس سایت مدیر من میخواهیم شما را با ۱۰ اصطلاح و نکته کاربردی آشنا کنیم که هر سرمایه گذاری در بورس باید آنها را بداند.
۱- چشم انداز صنعت برتر بازار بورس
اولین و اساسیترین گام سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار، انتخاب صنعتی است که با توجه به تحولات اقتصادی، سیاسی و بینالمللی دارای بیشترین پتانسیل سود و رشد است.
میزان رقابت، سهولت ورود رقبای جدید، دسترسی به مواد اولیه و بازار محصول از جمله مواردی هستند که سودآوری شرکت ها را در هر صنعت تحت تأثیر قرار میدهند.
در بازار بورس اوراق بهادار ۳۴ صنعت وجود دارد. برای مثال صنایع فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی، خودرو و ساخت قطعات، مواد و محصولات دارویی، محصولات شیمیایی و… را میتوان نام برد.
۲- انتخاب شرکت برتر در بازار بورس
پس از این که صنعت مورد نظر با توجه به نکاتی مذکور انتخاب شد. حال باید با بررسی و تحلیل (اعم از EPS، اختلاف قیمت و …) بهترین شرکت در این صنعت انتخاب شود. در بازار بورس و اوراق بهادار حدود ۵۵۰ شرکت یا سهم وجود دارد.
به عنوان مثال شرکت یا سهم فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) بهترین شرکت یا سهم در صنعت خود (فلزات اساسی) میباشد.
۳- میزان نقد شوندگی سهم در خرید و فروش سهام در بازار بورس
نقدشوندگی یک سهم به سهولت در خرید و فروش آن سهم در حداقلترین زمان ممکن، بدون تغییر قابل ملاحظه در قیمت آن اشاره دارد. هرچه قدرت نقدشوندگی افزایش پیداکند، ریسک در سهم کاهش مییابد.
به عنوان مثال قابلیت نقدشوندگی سهم فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) بیشتر از سهم دعبید (لابراتوار داروسازی دکتر عبیدی) میباشد.
به بیان سادهتر سهام داران هنگام خرید یا فروش در سهم فولاد هیچگاه به مشکل نمیخورند، چون حجم معاملات دراین سهم بالاست در نتیجه میزان نقدشوندگی نیز در این سهم بالا میباشد.
۴- سودآوری سهام (EPS)
شرکت ها موظف هستند در ابتدای سال مالی خود برای سال مالی آتی، صورت سود و زیان پیشنهادی خود را ارائه کنند. شرکت ها هر سه ماه گزارشات مالی منتشر میکنند و در این گزارشات گاهی صورت سود و زیان پیشنهادی بیشتر و گاهی کمتر از پیش بینی در میآید که اصطلاحا به آن تعدیل مثبت و منفی میگویند.
EPS یا سودآوری از تقسیم سود یا زیان پس از کسر مالیات، بر تعداد کل سهام حاصل میشود.
۵- درصد سهم شناور آزاد
درصد سهم شناور آزاد بخشی از سهام شرکت است که در اختیار سهام داران غیر راهبردی قرار داشته و احتمال عرضه آن در بازار زیاد است. هرچه درصد سهام شناور بیشتر باشد، حجم معاملات و سرعت گردش معاملات و در نتیجه نقدشوندگی سهم افزایش خواهد داشت.
۶- درصد مالکیت سهام داران عمده بازار بورس
هسته اصلی تصمیمگیری در یک شرکت، اعضای هیئت مدیره هستند که توسط سهام داران عمده تعیین میشوند. سهام داران عمده به آن دسته از سهام دارانی گفته میشود که مالکیت بیش از ۱% سهام کل شرکت را در بردارند. اگر درصد بیشتری از سهام شرکت در اختیار سهام داران عمده باشد، درصد سهام کمتری در دست سهام داران خرده میباشد. در نتیجه سهم با هیجان کمتری روبرو خواهد شد.
۷- نسبت P/E
نسبت P به E که از تقسیم قیمت سهام (Price) به سود یا زیان خالص (EPS) حاصل میشود، یکی از سادهترین و کاربردی ترین نسبتهای ارزش گذاری سهام میباشد. باید به این نکته توجه داشت که بالا یا پایین بودن این نسبت به تنهایی نمیتواند معیار انتخاب و تصمیمگیری قرارگیرد. هر P/E بالایی بدنیست و هر P/E پایینی خوب نیست. در صفحه اول سایت سازمان بورس برای هر نماد می توانید این نسبت را ببیند.
۸- شفافیت اطلاعات شرکت ها
سهام داران و سرمایه گذاران بازار بورس و اوراق بهادار باید سهام شرکتی را تحلیل و ارزیابی و انتخاب کنند که از شفافیت اطلاعاتی برخوردار بوده و از نظر اطلاعرسانی دارای عملکرد مناسب و به موقع باشد. عدم اطلاعرسانی به موقع و مناسب باعث قوت گرفتن شایعات میشود که سهم را دچار نوسانات شدید قیمتی و هیجان میکند.
۹- خرید سهام متنوع در سبد سهام
تمامی سهام داران بازار بورس و اوراق بهادار باید به این نکته توجه داشته باشند که در سبد سهام خود، سهام شرکت های مختلف و متنوع را قرار دهند. توصیه میشود که از هر صنعت بیش از یک شرکت انتخاب نشود و تمام سرمایه را بر روی سهام به صورت مساوی تقسیم کنند. این عمل باعث میشود که ریسک در سرمایه گذاری و سود و زیان به حداقل برسد.
۱۰- اخبار توسعه و پیشرفت شرکت
اگر شرکتی خبر افزایش سرمایه را که به هر دلیلی باعث پیشرفت و سود دهی شرکت شده است اعلام کند، باعث افزایش تقاضا و عرضه کم خواهد شد و قیمت سهم رشد خواهد کرد. چنانچه اخباری از سوی شرکت منتشر گردد که باعث کاهش سودآوری و فروش شرکت شود، کاهش تقاضا و افزایش عرضه را در پی خواهد داشت. که در نهایت منجر به نزول قیمت سهام شرکت خواهد شد.
نتیجه گیری
در مطالب فوق موارد مهم و کاربردی در زمینه بازار بورس و اوراق بهادار گفته شد. هر سرمایه گذار و سهام داری برای این که در خرید و فروش سهام خود با مشکلی مواجه نشود، باید این نکات را در بورس آموزش ببیند و به آن مسلط باشد.
برای موفقیت در سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام، لازم است که شما با شرکت در کلاس های آموزش سرمایه گذاری در بورس، نحوه خرید و فروش سهام و کسب سود در بورس را آموزش دیده باشید.
چنانچه پس از مطالعه این مقاله برای شما سوالی به وجود آمد، در ذیل همین مقاله مطرح بفرمایید.
من مصطفی روشنی هستم و با تکیه بر تجربه و دانشی که در بازار بورس به دست آورده ام، دوره آموزشی صفر تا صد بورس را تحت عنوان “خبرگان بورس” طراحی کرده ام که شامل تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، رفتارشناسی، مدیریت سرمایه، انواع مجامع شرکت ها و افزایش سرمایه می باشد. شما می توانید این دوره به صورت حضوری در مشهد و همچنین به صورت غیرحضوری (آنلاین) از سراسر ایران شرکت کنید.
درباره مصطفی روشنی
عاشق ارتباطات جدیدم و از اینکه شما هم داستانتونو با من به اشتراک بذارید خوشحال میشم.
نوشته های بیشتر از مصطفی روشنی
دیدگاهتان را بنویسید