شناخت انواع بازار رنج در تحلیل تکنیکال
اگر شما در بازار رمزارزها معامله میکنید حتما با نوسانات شدید این بازار آشنایی دارید. نمودار قیمتی که شاخص اصلی اندازه گیری مارکت است ، میتواند در زمان های مختلف وبر پایه رویدادهای مختلف واکنش های بسیاری نشان دهد. معامله گرهایی که میخواهند در بازار رمزارزها معامله کنند حتما باید از نوسانات شدید بازار و انواع بازار رنج اطلاع کافی داشته باشند.
اما بازارهای مالی به طور کلی به دو دسته تقسیم تقسیم میشوند:
۱- بازار روندار(روند): در بازارهای روندار گاهی قیمت روبه بالا و در مسیر صعودی حرکت میکند ودر برخی موارد در مسیر نزولی به کف های جدیدتری برسد.
۲- بازار بدون روند (رنج): در بازار رنج(Range-Bound) یا بازار خنثی شاهد حرکت ونوسان در محدوده مشخص پرقیمت هستیم.
نیاز اساسی هر معامله گری در این شرایط بازار برای افزایش سوددهی پورتفو تنظیم استراتژی خبره و شناخت انواع بازار رنج است، همانطور که نیاز به استراتژی مشخص برای کسب سود در بازارهای رونددار صعودی ونزولی ضروری است. در این مقاله قصد داریم درخصوص کیفیت معامله در بازارهای رنج صحبت کنیم و با برخی از الگوهای پرتکرار و پراهمیت آشنا شویم.
ترید در بازار رنج (خنثی) چیست؟
شناسایی نواحی اشباع خرید و فروش یا همان مناطق مقاومت و حمایت توسط معامله گر برای معامله در بازار خنثی یا رنج (Range Trading) رویکردی معاملاتی است. معامله در بازار رنج برای معامله گران در هر بازه زمانی معمولا میسر است زیرا در محدوده اشباع خرید یا زمانی که قیمت به محدوده مقاومت میرسد سرمایه شان را میفروشند و در محدوده اشباع فروش یا همان مناطق خرید حمایت خرید میکنند. منتها زمانی که بازار روند بلند مدت آن تشخیص دادنی نباشد و جهت مشخصی نداشته باشد مؤثرترین و کامل ترین حالت آن رخ میدهد، اما زمانی که بازار روند دار است، استفاده از استراتژی ویژه معامله در بازار رنج اغلب اثربخش نخواهد بود. زمانی که معامله گر دچار برداشت اشتباه از وضعیت بازار شود و توقع داشته باشد د رجهت ویژه ای حرکت کند این وضعیت بدتر میشود.
انواع بازار رنج:
اگر درباره انواع بازار رنج اطلاعات لازم وکافی داشته باشید میتوانید به معامله گری توانا در بازار رنج تبدیل شوید. در این قسمت، چهار نوع از نمونه های رایج را بررسی میکنیم که در این بازار رخ میدهد.
کانال مستطیلی (Rectangular Range):
با حرکات جانبی قیمت میان یک مقاومت و حمایت در وضعیت رنج مستطیلی روبه رو هستیم. منتها اکثرا در کانال های رنج یا بازار های دنباله دار افزایش پیدا میکند که این شرایط ممکن است در وضعیت های مختلفی از بازار دیده شود. در نمودار زیر، مشاهده میکنید که حرکات قیمت چطور میان خطوط حمایت ومقاومت در نوسان است وبازه مستطیلی میسازد. در این وضعیت معامله گر با بهره برداری از استراتژی مطلوب میتواند به آسانی فرصت های ورود به بازار را شناسایی کند.
زمانی که رنج در این بازه رخ میدهد، نواحی مقاومت و حمایت اکثرا مشخص دیده میشوند و در این گونه رنج، در یک نوار مستطیلی شکل خطوط میانگین متحرک(MA) معمولا هموار و مناطق کف و سقف نرخ اتفاق می افتد؛ بر این اساس، این گونه رنج را حتی بدون بکارگیری از اندیکاتور ویژه ای میتوان تشخیص داد.
. مزایا: بازارهای رنج مستطیلی شکل میتوانند شرایط مطلوبی برای ورورد سریع به بازار تاسیس کنند، زیرا نشان دهنده دوره تثبیت رنج نرخ هستند و نسبت به سایر انواع بازار رنج، اغلب در تایم فریم های پایین تر رخ میدهد.
. معایب: معامله گر زمانی در بازارهای رنج مستطیلی شکل دچار خطا میشود و در معاملاتش ضرر میکند که بازار را فقط در فرم این بازه نوسانی مستطیلی در نظر بگیرد و به الگوی بلند مدت که احتمالا بر امتداد نوسان ها مؤثر است توجهی نکند.
بیشتر بخوانید: 6 گام برای موفقیت در سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال
: (Diagonal Range)کانال مورب
در بین بسیاری از معامله گرها رنج مورب که یکی از نمونه های مرسوم در بازار فارکس و رمزارزها است، بسیار محبوب است. در نمودار زیر،با رنج مورب نزولی رو به رو هستیم که در آن، ترندلاین بالا و ترندلاین پایین میتوانند به شناخت شکست (Break out ) احتمالی کمک کنند.
در رنج مورب، نرخ در یک کانال روند شیب دار صعود یا نزول میکند. این کانال ممکن است به شکل مستطیل پهن شونده و جمع شونده باشد.
. مزایا: معامله گران با دانستن این موضوع که در محدوده های رنج مورب شکست معمولا در جهتی مخالف با تحرک روند رخ میدهد میتوانند با پیش بینی محدوده شکست از معامله خود سود کسب کنند.
. معایب: معامله گرها ممکن است در پیش بینی زمان شکست ناکام بمانند زیرا در اکثر موارد رنج مورب، شکست نسبتا فوری رخ میدهد؛ اما در شرایطی نیز شکست پس از زمان طولانی رخ میدهد.
دنبال کنید: صفحه آموزشی آکادمی روشنی در اینستاگرام
:(Continuation Range) رنج ادامه دهنده
رنج ادامه دهنده الگوی نموداری است که معمولا به منظور تعمییر بازار پدیدار میشود و در روند صعودی یا نزولی بزرگتر است. نمونه های مثلث و کنج و پرچم همه میتوانند نشان دهنده این گونه رنج در روند صعودی یا نزولی غالب باشند. در طرح زیر، شاهد نمونه مثلثی هستید. که در روند صعودی بزرگتری از بازار تشکیل شده است و محدوده ای از ثبت نرخ را در بازه رنج فشرده به وجود آورده است.
در وضعیت بازار رنج ادامه دهنده، معامله شما بستگی دارد به تایم فریمی که در استراتژی معاملاتی تان در نظر میگیرید، زیرا این موضوع که محدوده رنج را براساس معاملات خود قرار میدهید یا برای ورود معامله منتظر شکست نرخ مینشینید. در هر بازه زمانی ممکن است نواحی رنج صعودی یا نزولی یا ادامه دهنده شکل بگیرند.
بیشتر بخوانید: انواع استراتژی های معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال
. مزایا: معامله گرهای که تصمیم دارند در زمان کوتاه موقعیت خود را باز و فوری کسب سود کنند، با دانستن این موضوع که رنج ادامه دهنده اکثر در بین سایر روندها یا نمونه های جاری بازار رخ میدهد و معمولا به شکست های سریع ختم میشود کمک کند.
. معایب: نمونه رنج ادامه دهنده معمولا در بین سایر روند ها رخ میدهد، معامله گر ممکن است برای برآورد معاملات خود و محاسبه تمام متغیرهای موجود، با پیچیدگی زیادی رو به رو شود. این موضوع میتواند کار را برای معامله گرهای تازه کارکمی سخت کند.
رنج بیقاعده یا نامنظم (Irregular Range):
در نگاه اول بسیاری از نواحی رنج، الزاما از نمونه واحد و معینی پیروی نمیکنند. در برخی موارد بازار شاهد رنج بی قاعده ای به همراه سطوح حمایت ومقاومت در اطراف آن رسم میشود. در نمونه زیر، شاهد (Pivot) است که در نواحی خط پیوت روندی مورب هستید که در نواحی برگتری از رنج مستطیلی شکل تشکیل شده و سطوح جدیدی از حمایت و مقاومت ایجاد کرده است.
معامله گر زمانی میتواند به فرصت های مطلوبی دست پیدا کند که، به جای تلاش برای پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت سعی کند در محدوده ای نزدیک به خط پیوت مرکزی معاملات خود را انجام دهد، منتها امکان دارد در بازار رنج بی قاعده تعیین محدوده های حمایت و مقاوت مشکل باشد.
• مزایا: معامله گرهایی که میتوانند سطوح مقاومت این محدوده ها را به درستی تشخیص دهند محدوده بازار رنج بی قاعده فرصتی عالی برای آنهاست.
• معایب: معامله گرها برای جلوگیری ازپیچدگی های بازار رنج بی قاعده مجبورند از ابزار های دیگر برای تجزیه و تحلیل بازار و تشخیص منطقه احتمالی شکست استفاده کنند.
دیدگاهتان را بنویسید