لیکوئید شدن چیست؟ راهنمای جامع درمورد liquidation
بازار رمزارزها همیشه پرنوسان بوده است، اگرچه فرصتهای خوبی برای سودآوری کاربران فراهم میکند، اما بازهم نسبت به سرمایهگذاریهای دیگر ریسک بیشتری دارد. نداشتن دانش کافی در هر یک از حوزههای سرمایهگذاری باعث از دست دادن سرمایه و یا به اصطلاح دیگر لیکوئید شدن میشود.
با توجه به رشد و توسعه بازارهای معاملاتی دیجیتال، همواره افرادی تحت تاثیر تبلیغات یا وسوسه سودآوری قرار میگیرند و وارد این بازارها میشوند، اما این نکته را باید در نظر داشت که ارزها همانطور که رشد صعودی دارند، به همان سرعت هم تغییر جهت میدهند و باعث از دست رفتن و نابودی دارایی میشوند.
افرادی که وارد بازار سرمایه میشوند باید با تمامی اصطلاحات و معاملات این حوزه آشنا باشند. یکی از این کلمهها که بسیار مهم میباشد، لیکویید شدن به معنای انحلال یا از دست دادن است که دراین مقاله به آن پرداختهایم.
لیکوئید شدن(Liquidation) چیست؟
لیکویید شدن یک واژه پرکاربرد در معاملات ارز دیجیتال است و هنگامی رخ میدهد که در یک معامله سود کافی برای باز نگه داشتن، حفظ موقعیت و ادامه معامله نباشد و سود در نظر گرفته شده کاهش پیدا کند. همچنین زمانی که معامله هنوز باز است، کاربر دچار ضرر شود.
به زبان ساده به معنای بسته شدن حسابهای معاملاتی در بازار فیوچرز است. وقتی که ضرر معامله بیشتر از سرمایه باشد و دارایی به صفر برسد، حساب کاربر لیکوئید میشود که یکی از بدترین اتفاقات برای هر معاملهگری است. به عبارتی به بسته شدن اجباری معامله یک تریدر و از دست رفتن وثیقه اولیه، لیکویید شدن گفته میشود.
قیمت لیکویید (Liquidation price)
مکان یا موقعیتی است که در آن پوزیشن معاملهگر به صورت خودکار بسته میشود. نکاتی که روی قیمت لیکوئید شدن تاثیر دارد، میزان مارجین یا وثیقه، اهرم مورد استفاده و قیمت ارز دیجیتال است.
زمانی که قیمت ارز از آستانه قیمت لیکوئید عبور کند، لیکویید شدن آغاز میشود. البته قیمتی که باعث لیکوئید شدن میشود، به پوزیشن کاربر بستگی دارد.
لیکوئید شدن در بازار ارز دیجیتال
زمانی که نسبت ضرر حساب معاملاتی به مارجین سرمایه کاربر بیشتر باشد، صرافی حساب کاربر را میبندد که در این هنگام لیکویید اتفاق میافتد. لیکوئید شدن در بازار ارز دیجیتال نسبت به بازارهای معاملاتی دیگر بیشتر است.
لیکویید شدن در بایننس
هر صرافی برنامه تعیین شده و مشخصی برای لیکویید حسابهای معاملاتی دارد. مکانیسم لیکوئید شدن در بایننس به این صورت است که لوریج یا اهرم کاربران از محل لیکویید سرمایهگذاران ضرر کرده تامین میشود؛ بنابراین حساب لیکوئید شده یک معاملهگر، به داخل یک صندوق انتقال پیدا میکند.
البته تمام صرافی های ارز دیجیتالی در بخش فیوچرز خود لیکوئید شدن را دارند و لیکوئید شدن مختص به بایننس نیست و ساز و کارهای تمامی آنها یکسان است.
لیکوئید شدن چگونه اتفاق میافتد؟
هنگامی که یک معامله گر دیگر نمیتواند وجه تضمین مارجین( نوعی وثیقه) را برآورده کند، کارگزاری یا صرافی از ادامه معامله جلوگیری میکند. زمانی که حساب مارجین تریدر از اندازه توافق شده با صرافی کمتر شود، پوزیشنها به شکلی کاملا خودکار شروع به نقد کردن داراییهای کاربر میکنند. بنابراین زمانی که لیکوئید اتفاق بیافتد، سرمایه گذار نمیتواند وثیقه مورد نیاز را برای موقعیت اهرمی خود تامین کند.
همین حالا برای آموزش معاملات فیوچرز به کانال آکادمی روشنی بپیوندید! همچنین برای تسلط بیشتر در استراتژی پله ای میتوانید در کانال سیگنال vip ما عضو شوید تا با تخفیف از این آموزش بهرهمند شوید.
لیکوئید شدن در بازارهای معاملاتی
لیکویید شدن در بازارهای معاملاتی دیجیتال تفاوتهایی دارد که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم.
دربازار معاملات مارجین Margin
هر فرد معامله گری در مارجین قسمتی از سرمایه را از صرافی مورد نظر مانند بایننس یا بینگ ایکس قرض گرفته است، اما فضای معاملاتی مارجین هم مانند بازار اسپات میباشد. در این بازار معاملاتی، نسبت ضرر حساب از کل سرمایه بیشتر است و حساب لیکویید و معامله متوقف میشود. همچنین در مارجین موجودی حساب کاربر به حداقل میرسد و کاربر نیاز دارد تا حساب خود را مجدد شارژ کند.
در بازار معاملات فیوچرز (Futures)
اهرم در این معاملات دارای نقش مهمی است و امکان انجام دادن معاملات دو طرفه خرید و فروش وجود دارد. در این معاملات لیکوئید شدن زمانی اتفاق میافتد که میزان ارزش معاملاتی شناخته شده معاملهگر به آستانه معینی از ضرر برسد و به سمت انحلال یا لیکویید شدن برود.
مثلا فرض کنید شما ۱۰۰ دلار در یک معامله فیوچرز با اهرم ۵ قرار می دهید. در این صورت شما به اندازه ۵۰۰ دلار (۱۰۰ دلار خودتان + ۵ برابر که ۴۰۰ دلار آنرا صرافی به شما قرضی داده است) وارد آن موقعیت معاملاتی شده اید.
حال اگر این معامله به اندازه ۲۰% خلاف جهت شما حرکت کند، شما به اندازه ۲۰% از ۵۰۰ دلار، یعنی ۱۰۰ دلار در ضرر هستید. اینجاست که صرافی معامله شما را اجباراً میبندد.
در اینجا شما ۱۰۰ دلار ضرر کردهاید (یعنی به اندازه کل پول خودتان)، اصطلاحا در اینجا شما لیکوئید یا مارجین کال شده اید. یعنی صرافی کل پول شما را صفر کرده است و معامله را نیز بسته است.
همین معامله را اگر با اهرم ۱۰ باز میکردید، یعنی با ۱۰۰ دلار و ۱۰ برابر آن یعنی ۱۰۰۰ دلار وارد معامله شده بودید، در این بصورت اگر ۱۰% این معامله خلاف جهت شما حرکت میکرد صرافی شما را لیکوئید میکرد و معامله شما را میبست.
البته در در بخش فیوچرز صرافی های ارز دیجیتالی دو نوع حالت برای باز کردن پوزیشن های فیوچرز وجود دارد: حالت Isolated و حالت Cross . ما در آموزش صرافی بینگ ایکس به صورت کامل در ویدیوی آموزشی فیوچرز این دو بخش را آموزش داده ایم.
اما به طور کلی معاملات ایزوله معاملاتی است که شما حداکثر به اندازه حجم ورودی در همان یک پوزیشن خاص که باز کرده اید لیکوئید می شوید.
اما در حالت معاملات کراس معامله تا جایی که کل موجودی کیف پول شما پشتیبانی کند وارد ضرر می شود و لیکوئید نمی شود تا زمانی که کل موجودی کیف پول شما دیگر توان جبران ضرر را نداشته باشد.
مثلا اگر ۱۰۰۰ دلار در کیف پول فیوچرزی صرافی خودتان داشته باشید و ۲۰۰ دلار در یک معامله حجم ورودی بگذارید، لیکوئید شدن در حالت ایزوله تا سقف منفی دویست دلار پیش می رود و سپس معامله اجباراً بسته می شود اما در حالت کراس معامله تا سقف منفی هزار دلار پیش می رود سپس لیکوئید می شود!
باید توجه داشته باشید که قبل از معاملات فیوچرز حتما باید تحلیل تکنیکال، مدیریت سرمایه، مدیریت معامله و کار با صرافی خارجی مانند بینگ ایکس و مکسی و بایننس را به خوبی فراگرفته باشید. در غیر اینصورت به هیچ وجه مجاز به معامله در بازار فیوچرز ارز دیجیتال نیستید!
دربازار معاملات اسپات spot
در بازارمعاملات اسپات هر معاملهگر دارایی خود را به صورت واقعی با یکدیگر تبادل میکنند و مالکیت از فروشنده به خریدار منتقل میشود و جابهجایی داراییهای تریدرها به شکل واقعی انجام میشود.
اما در اسپات فقط میتوان خرید انجام داد و از اهرم هم نمیتوان استفاده کرد. وقتی کاربر در این بازار ارزی خرید میکند، مالک توکنهای خریداری شده است که سود و زیان با کاهش و افزایش قیمت به دست میآورد.
در بازار اسپات ارز دیجیتال، لیکوئید شدن معنایی ندارد! شما مالک واقعی آن رمزارز خریداری شده هستید و تا زمانی که قیمت آن صفر شود یا کلاً از بین برود می توانید آنرا نگه دارید! همچنین هیچ اهرمی هم در بازار اسپات صرافی های ارز دیجیتالی وجود ندارد.
البته برخی صرافی های ارز دیجیتالی مانند مکسی و کوکوین و بایننس، دارای توکن های اهرم دارد هستند. این توکن ها با اینکه اکثرا در بخش اسپات صرافی ها خرید و فروش می شوند اما حسابشان کاملا از معاملات اسپات جداست و قوانین خاص خودشان را دارند.
لیکوئید شدن به چند صورت است؟
لیکویید شدن به طور جزئی
در این زمان وقتی لیکویید اتفاق میافتد، خیلی زود معامله بسته میشود و کاربر قسمتی از سرمایه خود را از دست میدهد.
لیکویید شدن به طور کلی
در این زمان قیمت به شدت افت کرده و وقتی معامله بسته میشود، کل سرمایه تریدر از دست میرود.
لیکویید شدن به چند عامل بستگی دارد؟
لیکویید شدن به سه عامل مهم بستگی دارد که عبارت است از:
- میزان سرمایه اولیه کاربر
- میزان لوریچ یا اهرم
- میزان ضرر
نقش اهرم ها در لیکویید شدن چیست؟
اهرمها یکی از مهمترین ابزارهای معملات بازار فیوچرزهستند. هر اهرم به معاملهگر این امکان را میدهد تا سرمایه کمتری را وارد معامله کند و مابقی نیاز سرمایه خود را از صرافی وام بگیرد. مقدار اهرمها در هر صرافی فرق دارد.
هر اهرم به کاربر نشان میدهد که در صورت استفاده از آن، به همان اندازه سرمایه کاربر افزایش پیدا میکند. پس استفاده درست و بهجا از هر اهرم مهم است و با انتخاب اشتباه اهرم، لیکویید شدن رخ میدهد.
همچنین اهرم مناسب به کاربران این اجازه را صادر میکند تا سرمایه خود را چند برابر کنند و از لیکوئید شدن جلوگیری نمایند.
تفاوت لیکوئید شدن و لیکوئیدیتی چیست؟
بازار ارزهای دیجیتال، دنیای پرهیجان و پررونقی است. اما در این میان، اصطلاحات تخصصی متعددی وجود دارد که درک آنها برای موفقیت ضروری است.
دو اصطلاح که اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند، «لیکوئید شدن (Liquidation)» و «لیکوئیدیتی (Liquidity)» هستند. با شناخت تفاوتهای این دو مفهوم، میتوانید از اشتباهات پرهزینه در معاملات خود جلوگیری کنید.
لیکوئید شدن: کابوس معاملات با اهرم!
لیکوئید شدن (Liquidation) وضعیتی است که در معاملات با اهرم (Leverage Trading) رخ میدهد. در این نوع از معاملات، شما از سرمایه بیشتری نسبت به موجودی خودتان برای خرید و فروش ارز دیجیتال استفاده میکنید. اما این کار، یک ریسک بزرگ به همراه دارد.
فرض کنید با اهرم ۵ برابری اقدام به خرید اتریوم کردهاید. اگر قیمت اتریوم به اندازهای کاهش پیدا کند که ارزش کل داراییهای شما (شامل سرمایه اولیه و سود/زیان شناور) به کمتر از حد مجاز برسد، صرافی برای جبران ضرر خود، اتریومهای خریداری شدهی شما را به صورت اجباری میفروشد (لیکوئید میکند) تا از ضرر بیشتر جلوگیری کند.
لیکوئیدیتی: خون حیاتی بازار ارز دیجیتال
در مقابل، لیکوئیدیتی (Liquidity) به میزان سهولت و سرعت تبدیل یک دارایی به پول نقد (یا یک دارایی دیگر با نقدشوندگی بالا) گفته میشود.
در بازار ارزهای دیجیتال، لیکوئیدیتی بالا به معنای حجم بالای معاملات و سهولت در خرید و فروش داراییهای دیجیتال است. لیکوئیدیتی بالا، ثبات بیشتر قیمتها و کاهش نوسانات شدید را به همراه دارد.
برای مثال، بیتکوین به دلیل حجم بالای معاملات و تعداد زیاد خریداران و فروشندگان، از لیکوئیدیتی بالایی برخوردار است.
در مقابل، برخی از ارزهای دیجیتال جدید، به دلیل حجم پایین معاملات، از لیکوئیدیتی پایینی برخوردارند و خرید و فروش آنها با دشواری همراه است.
راههای جلوگیری از لیکوئید شدن
برای اینکه هر معاملهگر بتواند از لیکوئید شدن جلوگیری کند، باید موارد زیر را رعایت کند و قبل از باز کردن هر پوزیشن به خوبی موقعیت را بررسی کرده و در نهایت اقدامات لازم را انجام دهد. در این بخش به چند مورد از ضروریترین راههای جلوگیری از لیکویید اشاره کرده و درباره مهمترین آنها توضیحاتی ارائه میدهیم.
- بالا بردن اطلاعات تحلیل و شناسایی موقعیتهای سود
- مدیریت سرمایه و شروع با سرمایه کم
- تعیین حد ضرر
- استفاده از اهرمهای درست
- هدف و برنامه ربزی معاملاتی
- نظارت بر روی بازار ماجین و نسبت آن
- دوری از ارزهای ناشناس
- از استاپ لاس (حد ضرر) استفاده شود
- کنترل کردن هیجانات
بالا بردن اطلاعات تحلیل و شناسایی موقعیتهای سود
داشتن دانش و اطلاعات لازم برای تحلیل و شناسایی موقعیتهای سود، الزامی است. بنابراین اگر شخصی بدون هیچ پیشزمینهای وارد بازارهای معاملاتی شود، احتمال لیکوئید شدن آن بالا است.
همچنین باید سرمایه خود را کم کم وارد بازارهای معاملاتی کنید تا در صورت تحلیل و شناسایی موقعیت اشتباه، با ضرر و زیان سنگینی مواجه نشوید.
تعیین حد ضرر
تعیین حد ضرر و حد سود برای جلوگیری از Liquidation ضروری است. تعیین حد ضرر به این معناست که اگر سهم معاملاتی به قیمتی رسید که آن را از قبل مشخص کردهایم، باید سهم را بفروشیم و یا اگر به سود مورد نظر رسیدیم، دارای خود را برای جلوگیری از ضرر برای فروش بگذاریم تا متحمل ضرر و زیان نشویم.
استفاده از اهرم های درست
اهرم درست برای مدیریت رمز ارزها و جلوگیری از لیکویید شدن، اهرم لوریج کم یا lower leverage است. افرادی که در این حوزه هنوز مبتدی هستند و تجربی کافی ندارند، میبایست از این اهرم برای حفظ دارایی خود استفاده کنند.
از ارزهای ناشناس دوری کنید
در گام اول برای سرمایهگذاری بهتر است روی ارزهایی حساب باز کنید که امتحان خود را پس دادهاند و قدیمیتر از ارزهای دیگر هستند!
ارزهای جدیدی که به تازگی رشده کرده و براساس هیجانات بازار معروف شدهاند، ممکن است خیلی زود همانطور که بالا رفتهاند، سقوط کنند و باعث لیکوئید شدن کاربران شوند.
سخن پایانی
با توجه به اینکه در بازارهای مالی فرصتی برای اشتباه وجود ندارد، با افزایش اطلاعات، آشنایی با تحلیل و رمزارزها و شناخت معاملات، میتوان از لیکویید شدن جلوگیری کرد. لیکوئید شدن اتفاقی ناخوشایند برای هر معاملهگری محسوب میشود.
پس قبل از ورود به دنیای ارز دیجیتال و معاملات، آموزش ببینید، تحلیل و شناخت را یاد بگیرید تا پیشبینی درستی از بازارهای مالی به دست بیاورید وگرنه ممکن است بخش زیادی از سرمایه خود را در این حین از دست بدهید.
توجه به راهکارهای جلوگیری از لیکویید شدن میتواند شما را در این امر یاری کند.
دیدگاهتان را بنویسید